Waterschap Aa en Maas

Waterafvoer uit het gebied gaat minder snel dan verwacht

De piek op de Maas lijkt minder hoog dan verwacht en ook is de weersvoorspelling goed. Wel blijkt met name in de regio Deurne het versneld afvoeren van het water uit het gebied minder snel te gaan dan gehoopt. Waterschap Aa en Maas verwacht met de huidige droge weersomstandigheden nog zeker drie dagen nodig te hebben voordat de situatie weer normaal is.

Ook vandaag en de komende dagen zijn de medewerkers van Waterschap Aa en Maas hard aan het werk om de grote hoeveelheden water die door regenval en verzadigde grond in het gebied bleef, weg te werken. Eerst is water in waterbergingsgebieden in Asten en Someren weggezet, later is besloten deze gebieden weer leeg te laten lopen om zo veel mogelijk water af te voeren voordat de piek van de Maas het gebied van Aa en Maas bereikt. Met zo'n piek zit de Maas zo vol, dat er minder water uit het regionale watersysteem bij kan. Het leeg laten lopen gaat echter met name in de regio Deurne minder snel dan gehoopt.

Waterberging Diesdonk
De inzet van met name het waterbergingsgebied Diesdonk was een bestuurlijke calamiteitenbeslissing die goed heeft uitgewerkt. De peilen in de omliggende rivieren en beken daalden. Omliggende boeren hebben mogelijk gewasschade geleden door de inzet, echter grotere economische schade is voorkomen omdat de kassencomplexen droog zijn gebleven. Het waterschap benadert momenteel alle eigenaren van de ondergelopen percelen in waterbergingsgebied Diesdonk om afspraken te maken rondom de geleden schade. Daarbij maakt het waterschap gebruik van de bestaande schadevergoedingsregeling voor gewassenschade bij gestuurde waterberging. Deze regeling is in samenwerking met de ZLTO (de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie) tot stand gekomen.

Grotendeels onder controle
De waterbergingsgebieden zitten nog steeds erg vol. Het leeg laten lopen gaat niet zo snel, omdat het water niet terug kan via de gewone beken en riviertjes. Die zijn weliswaar gezakt in peil, maar kunnen niet zoveel water tegelijk aan. Bij waterbergingsgebied Starkriet worden momenteel over een lengte van 100 meter zandzakken rond de kades van het gebied gezet om deze uit voorzorg te verstevigen.

Hoogwatergolf Maas
De hoogwatergolf op de Maas bereikt vanmiddag het gebied van Aa en Maas, de piek wordt morgenavond verwacht. De golf lijkt iets minder hoog te zijn dan aanvankelijk aangegeven. Dit zal betekenen dat de Maas nog steeds heel vol is, maar niet alle uiterwaarden zullen overstromen. In Grave is vandaag Gemaal van Sasse in werking getreden. Dit is een hoogwatergemaal, het pompt het water uit de Raam en andere riviertjes omhoog tot het niveau dat de Maas op dat moment heeft, zodat het water uit die riviertjes wel de Maas in kan stromen. Langs de hele Maasdijk zijn de coupures, openingen in de dijk die met een sluisconstructie open en dicht worden gemaakt, extra gecontroleerd en in orde bevonden. Het water komt echter niet zo hoog vandaag dat ze gesloten moeten worden.