Gemeente Den Haag

Spui ingericht als voetgangersgebied

Gepubliceerd: 15 november 2010 Laatste wijziging: 15 november 2010

OP 15 november zijn de werkzaamheden aan het Spui afgerond. Wethouder Peter Smit (Verkeer): "Door de invoering van het verkeerscirculatieplan werd het Spui autoluw. Daarmee was de weg letterlijk vrij voor de metamorfose van doorgaande route naar voetgangersgebied." Door de herinrichting sluit het Spui nu veel beter aan op de aangrenzende winkelstraten.

Het Spui is ingericht als voetgangersgebied waar andere weggebruikers te gast zijn. Bijzonder aan het gebied is dat er geen verkeerslichten en borden staan en dat er nagenoeg geen hoogteverschillen in de straat zijn. Voetgangers, fietsers en bestemmingsverkeer (bewoners, leveranciers, taxi's en nood- en hulpdiensten) delen de verkeersruimte. De tram en de bus rijden op hun eigen baan, die met zwarte klinkers is bestraat, en mogen maximaal 15 km/uur rijden.

Halte Spui

Op de kruising van het Spui met de Kalvermarkt zijn nieuwe tramsporen gelegd. Daarnaast is een nieuwe gecombineerde tram- en bushalte geplaatst op het Spui, ter hoogte van de Asta. In december worden nog twee extra abri's op deze halte geplaatst.

De Kern Gezond

Het Spui is het laatste project van De Kern Gezond, waarmee de gemeente Den Haag 20 jaar geleden startte. Dit jaar zijn ook andere De Kern Gezond-projecten opgeleverd, zoals de herinrichting van de Grote Markt, de Paviljoensgracht en de Lutherse Burgwal. Met De Kern Gezond heeft de gemeente de openbare ruimte in de binnenstad verbeterd. Er is minder doorgaand autoverkeer, meer ruimte voor voetgangers en fietsers, meer groen en winkelstraten en pleinen zijn opgeknapt. Waardevolle elementen van vroeger zijn hierbij behouden en versterkt. Andere projecten die binnen De Kern Gezond zijn uitgevoerd, zijn de herinrichting van het Lange Voorhout, de Koekamp en Buurtschap 2005.