Ministerie van Buitenlandse Zaken

115 reddingvoertuigen voor Sri Lanka

Nieuwsbericht | 15 november 2010

Het Nederlands bedrijf SAR Systems en het International Center for Emergency Tecnhniques (ICET) hebben 115 ambulances en brandweerwagens aan de Srilankaanse overheid geleverd. Dit project is ondersteund met geld van het programma voor ontwikkelingsrelevante exporttransacties van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De voertuigen werden begin november overhandigd door de Nederlandse ambassadeur in Colombo. Op 26 december 2004 werd een groot deel van Sri Lanka geteisterd door een tsunami. In de zwaargetroffen havenstad Galle droeg Nederland bij aan het herstel van het brandweerkorps. In dat project zijn ook in 18 steden reddingsdiensten opgezet en versterkt. Vervolgens werd het grotere ORET-project opgezet.

Met het toenmalige ORET-programma (ontwikkelingsrelevante exporttransactie, inmiddels ORIO ofwel ontwikkelingsrelevante infrastructuur geheten) deed het ministerie van Buitenlandse Zaken duurzame infrastructurele investeringen in ontwikkelingslanden. Naast de levering van reddingsvoertuigen wordt er een brandweerschool opgezet en zijn er diverse andere activiteiten die de veiligheid in Sri Lanka verbeteren. Zo trainen instructeurs, die in Nederland zijn opgeleid, meer dan 1000 Srilankaanse hulpverleners.

De Srilankaanse overheid heeft eveneens investeringen gedaan, deels gefinancierd door de Rabobank. Vier steden krijgen nu ambulance- en brandweerzorg. In risicovolle gebieden heeft SAR systems tsunami-waarschuwingstorens geplaatst, die de bevolking waarschuwen in geval van een evacuatie of een tsunami.

De levering van de reddingsvoertuigen aan Sri Lanka laat zien dat met een betrekkelijk kleine en gerichte investering vanuit Ontwikkelingssamenwerking, in samenwerking met het bedrijfsleven en de financiële sector, een belangrijk resultaat geboekt kan worden.

Sri Lanka, Galle, 08 Januari 2005 Tsunami ramp in Azie Een man loopt over de puinhopen van steen die de enorme vloedgolf heeft achtergelaten. Dit was een toeristische winkelstraat in het centrum van Galle. Duizenden mensen zijn dakloos geworden en hebben geen geld meer om iets te kunnen kopen. (Foto: Hollandse Hoogte)