Groen!

Vlaanderen moet zich beter voorbereiden op overstromingen

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 15 november 2010 in "Milieu en natuur", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Vlaams milieuminister Joke Schauvliege liet vandaag weten dat Vlaanderen moet leren leven met dit soort van overstromingen en wateroverlast. Groen! is het daar niet mee eens. Vlaanderen moet zich net als andere landen voorbereiden op de wijzigende klimaatsomstandigheden en een echt omega-plan uitwerken dat Vlaanderen voorbereidt op de hevige regensnood.

"De Vlaamse regering mist daadkracht," aldus Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum: "Zowel het Vlaams klimaat-adaptatieplan als de plannen om overstromingsrisico's in te schatten en beter op te vangen, blijven in een studiefase steken. De Vlaamse regering en de minister werken onvoldoende rond het beheersen van klimaatproblemen, laat staan het voorkomen ervan."

Het is juist dat in het verleden teveel bouwvergunningen werden afgeleverd in gebieden die een risico vormen voor overstromingen. En dat door het recht trekken en indammen van waterlopen het natuurlijk bergingsvermogen van bodems en rivieren, werd tegengegaan. De partij van minister Schauvliege draagt hiervoor een zware verantwoordelijkheid. De planning van natuurlijke overstromingsgebieden loopt nog altijd veel te traag. Ook de watertoets die bouwen in risicogebieden moet voorkomen, wordt nog altijd onvoldoende ernstig genomen. Maar dat is geen excuus om nu niets te doen en af te wachten tot het water weer weg trekt.

Groen! pleit al lang voor een daadkrachtig beleid van waterbeheersing, een Omega-plan, dat veel verder gaat dan het bestaande Sigma-plan, en dat ervoor zorgt dat ons land klimaatbestendig wordt. Hermes Sanctorum: "We kunnen niet vermijden dat het regent, we kunnen er ons wel veel beter op voorbereiden. In Nederland is de overheid al jaren bezig op vlak van klimaatbestendigheid. De hevige regens van de voorbije dagen hebben daar aanzienlijk minder schade aangericht dan bij ons. Vlaanderen kan niet langer de kop in de grond steken. We moeten dringend maatregelen treffen zodat voortaan vermeden kan worden dat huizen, wegen, spoorwegen e.a. ook bij de volgende aanhoudende regenbuien onderlopen. Structurele problemen vragen structurele oplossingen."

De mensen die schade ondervonden door de waterramp moeten nu snel en efficiënt vergoed worden. Ook dat moet structureel geregeld worden. Zodat mensen geen jaren moeten wachten.

Contact: Hermes Sanctorum -