MKB-Nederland


15 november 2010
Loek Hermans verlaat MKB-Nederland in februari

Loek Hermans neemt op 10 februari afscheid als voorzitter van de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt tijdens het jaarcongres van de ondernemersorganisatie in Den Haag. Zijn vroegtijdige vertrek - hij zou eigenlijk in de zomer van 2011 weggaan - houdt verband met zijn benoeming tot voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD. Zijn rol als VVD-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart legt een te groot beslag op zijn tijd om die te combineren met het voorzitterschap van MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie verwacht begin februari zijn opvolger te presenteren.

Oud-minister, -burgemeester, -Kamerlid en -Commissaris der Koningin Loek Hermans (59) trad in de zomer van 2003 aan als voorzitter van MKB-Nederland. Hij volgde daarmee Hans de Boer op, die de functie ruim vijf jaar bekleedde. Na zijn vertrek uit de politiek in 2002 ambieerde Hermans een functie op het snijvlak van de politiek en het bedrijfsleven. Het voorzitterschap van MKB-Nederland sloot naadloos op die ambitie aan.

Met zijn enorme bestuurlijke en politieke netwerk en ervaring heeft Loek Hermans de ondernemersorganisatie in het hart van de politieke lobby gebracht. Als belangenbehartiger voor het midden- en kleinbedrijf is Hermans altijd resultaat- en oplossingsgericht geweest: niet `roepen om het roepen', maar alleen roepen met een duidelijk lobbydoel voor ogen.
Onder zijn leiding heeft het midden- en kleinbedrijf definitief een plek op de Haagse agenda veroverd. Dat blijkt onder meer uit het in 2009 door het toenmalig kabinet gepresenteerde crisispakket, dat feitelijk een mkb-pakket was. Ook in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet-Rutte is er veel aandacht en waardering voor het midden- en kleinbedrijf. Dat is mede zijn verdienste.

Loek Hermans heeft ook een voortrekkersrol gespeeld in de samenwerking tussen MKB-Nederland en VNO-NCW. Met die samenwerking heeft de lobbykracht van het totale bedrijfsleven aan kracht en effectiviteit gewonnen.

Hermans zou eigenlijk in juni 2011 afscheid nemen van MKB-Nederland. Dan zit zijn tweede termijn van vier jaar erop en komt er statutair een einde aan zijn voorzitterschap.