Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Controle op bootstickers in november

15 november 2010

De gemeente Amsterdam controleert ook dit jaar of bootbezitters binnenhavengeld hebben betaald voor hun boot of schip.

Voor een bootje moet liggeld worden betaald. Deze boete varieert van minimaal EUR 10,- bij het ontbreken van een afmeervignet (bij dagjesmensen) of wanneer blijkt dat de eigenaar in 2009 een abonnement had, een bedrag van EUR 17,60 per strekkende meter naar lengte van de boot.

Is de dag na de controle nog geen zichtbare sticker op de boot aangebracht, dan wordt de boot versleept naar de bewaarhaven. De kosten hiervan zijn ook voor de eigenaar.

Sticker aan bakboord

Bootbezitters betalen elk jaar een bedrag aan de Dienst Binnenwaterbeheer (BBA): het binnenhavengeld. Deze gemeentelijke belasting geldt voor iedereen die in Amsterdam een bootje heeft liggen, of het nu gaat om een klein sloepje of een groot schip. Wel hangt de hoogte van het bedrag nauw samen met het aantal meters dat de boot lang is. Bootjes waar voor betaald is, zijn te herkennen aan een speciale sticker, die de eigenaar aan bakboordzijde goed zichtbaar zelf op zijn of haar boot moet plakken.

Voorkom wegslepen

Amsterdam is verdeeld in diverse controle gebieden. Elke maand wordt in bepaalde gebieden gecontroleerd. Naast de boete betaalt de booteigenaar wegsleepkosten als op de dag na de controle nog geen (geldige) sticker op de boot is geplakt of als de sticker onvoldoende zichtbaar is. De kosten voor het wegslepen zijn minimaal EUR 182,- plus EUR 0,90 bewaarloon per strekkende meter, per dag. Deze kosten worden op de eigenaar van de boot verhaald.

Sticker kwijt

Bent u uw sticker kwijt, meld dit dan direct aan de Dienst Binnenwaterbeheer. U ontvangt tegen betaling van EUR 18,15 een vervangende sticker.

Let op!

De controles beginnen vanaf 1 november 2010 in het Lozingskanaal, Binnenhaventje, Seranggracht, Majanggracht, Lamonggracht, Brantasgracht, Het IJ, IJhaven, Ertshaven, Spoorwegbasin, Entrepothaven, Nieuwe Vaart, Open Havenfront, Brouwersgracht, Leliegracht, Leidsegracht, Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht, Singel, Damrak en de Blauwburgwal (gebied 8 en 2).

Kijk voor meer informatie op www.bba.amsterdam.nl
---