Gemeente Breda

Kortere bestemmingsplanprocedures voor wijken met weinig bouwontwikkelingen

Het college stelt de gemeenteraad voor de planologische procedure voor het actualiseren van bestemmingsplannen in te korten. De kortere procedure gaat alleen gelden voor wijken waar weinig bouwontwikkelingen plaatsvinden.

De huidige extra procedurele stap, in de vorm van het Programma van Eisen, komt te vervallen. Gezien de financieel economische situatie van de stad, vindt het college het zeer gewenst om snelheid te maken en slagvaardiger te werken. Met de kortere werkwijze bespaart het college circa ⬠640.000 over de periode tot 2013.

In 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. Volgens die wet moeten medio 2013 alle bestemmingsplannen digitaal zijn. Ook mogen de bestemmingplannen in principe niet ouder zijn dan 10 jaar. Sinds 2008 wordt bij het actualiseren van bestemmingsplannen gewerkt met het Programma van Eisen. In vroegtijdig stadium wordt verkend wat leeft in de wijk en ruimtelijk relevante punten worden vertaald in een Programma van Eisen. Dit Programma van Eisen wordt vervolgens doorvertaald naar een actueel bestemmingsplan. Het college concludeert nu dat deze manier van werken, onnodig lang duurt en de procedure sneller en efficiënter kan.

Het college stelt voor om de inspraak op de volgende manier in te vullen. Zodra een bestemmingsplan wordt vrijgegeven voor inspraak, dan wordt dit plan gepubliceerd in een huis-aan-huisblad. Ook plaatst de gemeente een bericht op de website www.breda.nl. Daarnaast krijgt iedereen in het gebied van het bestemmingsplan een Breda bericht. Belanghebbenden kunnen voortaan ook digitaal inspreken. De wijk- of dorpsraad wordt voorafgaand aan de inspraakperiode geïnformeerd.

Bredanaars kunnen zich ook aanmelden op de landelijke website www.nieuweplannen.nl. Aangemelde bewoners worden automatisch geïnformeerd over ruimtelijk plannen die voor hen relevant zijn en die de procedure ingaan.

De werkwijze voor bestemmingsplannen die gericht zijn op concrete bouwplannen (postzegelbestemmingsplannen) verandert niet. Ook blijft de werkwijze ongewijzigd voor bestemmingsplannen voor wijken waar veel ontwikkelingen of herstructurering plaatsvinden.

De nieuwe werkwijze wordt op 23 november besproken in de commissie ruimte. Op 16 december neemt de gemeenteraad een besluit.

Breda, 15 november 2010