CNV Vakmensen



Verstandige topbestuurders? Of toch nog een beetje tobbestuurders?

15 november 2010
Afgelopen week mocht ik aanwezig zijn bij het congres van de FME (metaal en elektrotechnische industrie). Een zaal vol werkgevers, relaties van de FME en hier en daar een vakbondsbestuurder.

Als hoofdspreker was de heer Kleisterlee CEO van Philips uitgenodigd. En eerlijk is eerlijk, ik was onder de indruk van de speech van de heer Kleisterlee. Zoek kansen. Kijk over de grenzen heen (letterlijk en figuurlijk). Werk aan visie! Maar als bij iemand die een internationale onderneming aanstuurt de woorden ontslagrecht en werkloosheid valt, dan gebeurt er iets vreemds. Weg kansen, weg visie, weg over de grenzen denken. Op dat moment zijn werkgevers slachtoffers, volledig afhankelijk van de wetgever.

Hun hele wereld valt in duigen. Kan het slechter! Het ontslagrecht wordt niet aangepakt en de WW niet verkort. Wie is die regering, wie zijn die vakbonden die ons dit aandoen?

De voorzitter van VNO-NCW doet er nog een schepje bovenop en het O woord (ontslag) mag volgens hem niet meer genoemd worden. Hij hunkert naar een links kabinet...... Die willen wel praten over ontslag en WW. O ja, en in één zin werd genoemd dat we zeker binnen vijf jaar mensen te kort komen. Maar weet één ding als jij in deze bedrijfstak wil werken loop je wel het risico dat men hopeloos achterloopt op het gebied van arbeidsmarkt denken.

Zoek kansen, kijk over de grenzen heen. Maar doe dat ook eens als het om vakmensen gaat. Ontslag heb je niet nodig als je een uitstekend levensfase-bewust personeelsbeleid hebt. De WW wordt vanzelf korter (en goedkoper) als je met alle werkgevers in de branche afspreekt dat we alleen nog maar trajecten van werk naar werk afspreken. Pak die kans, durf daar over de grenzen te gaan. Daar waar de branche uitstekend presteert op technisch gebied, zou het dezelfde inspanning moeten doen op sociaal arbeidsmarkt gebied. Dan trek je jongeren aan. Dat motiveert ouderen en dat beleid zorgt ervoor dat we morgen ook over de grenzen kunnen blijven werken en denken. Dus geen getob maar echt naar de top!

Jaap Jongejan
Voorzitter CNV Vakmensen

---