GroenLinks Noordoostpolder


Raadsvergadering november: bezuinigingen en De Deel

Maandag 15 november 2010, 16:39u - judobakker

De raadsvergadering van november stond in het teken van bezuinigingen en de voortzetting van "non"-discussie over de Deel.

De vergadering van november begon om 13.30 uur, omdat er veel agendapunten te behandelen waren. Centraal in de raadsvergadering was de vaststelling van de begroting voor 2011. Dat kwam later op de dag aan de orde, daarvoor werden enkele "gewone"agendapunten behandeld.

Discussie was er o.a. over de manier waarop eerder in de commissievergadering over de Stichting Peuterspeelzaal Noordoostpolder werd gesproken. Allereerst werd het boetekleed aangetrokken door het college omdat de verstrekte informatie een onjuist beeld van het functioneren van deze stichting had opgeleverd. Vervolgens werd ook door enkele fracties de harde woorden die zij hadden uitgesproken ingetrokken en uitgesproken dat er vertrouwen is in het functioneren van bestuur en directie van de stichting. Hierna kon met algemene stemmen de voorgestelde subsidie voor de komende periode worden verstrekt.

Met betrekking tot het milieuprogramma 2010 werd door de PvvP gesteld dat hier sprake is van een papieren beleid die iets te maken heeft met de werkelijkheid. Aangezien het vaststellen van dit programma in november in feite mosterd na de maaltijd is en de hierin opgenomen activiteiten in feite al in uitvoering zijn en omdat wij over dit voorstel al voldoende hadden gezegd in de commissievergadering, hebben wij hierover in de raadsvergadering niets meer gezegd.

Aan het eind van de bespreking van de gewone agendapunten werd nog "gediscussieerd" over de door de oppositiepartijen uitgevoerde enquête over de Deel. Een verslag van onze bijdrage in deze discussie en het verloop van die discussie is in een apart verslag opgenomen (bijlage).

Alle partijen voerden het woord over de begroting voor 2011. Daarbinnen mocht iedere fractie 3 vragen aan het college stellen

Onze bijdrage was als volgt is als bijlage toegevoegd

Hoewel was afgesproken dat het eigenlijk alleen over de cijfermatige invulling van de beleidsvoornemens zou gaan en niet over de "inhoud" van het beleid omdat dat in de eerder gehouden vergaderingen thuis hoort, werd door de meeste partijen toch de mogelijkheid aangegrepen over verschillende onderwerpen vragen te stellen en een mening te ventileren.

Moties

Door verschillende fracties werden gezamenlijk meer dan 10 moties voorgelegd. Nadat het college had aangegeven welke acties zij zou gaan ondernemen op de verschillende onderwerpen werden de meeste moties ingetrokken.

Een motie van de PU werd door ons ondersteund. In deze motie werd voorgesteld een bedrag van EUR 25.000 niet te besteden aan gebiedspromotie, omdat in de verschillende potten voor promotie voldoende geld is om dat te realiseren, maar dit bedrag in te zetten voor het realiseren van fietsvoorzieningen aan de buitenwegen. Deze motie haalde echter geen meerderheid van de raad.

Een motie welke wel een meerderheid haalde maar waar wij tegen hebben gestemd was het afschaffen van de hondenbelasting met ingang van 2012.

Hoewel wij niet principieel tegen het afschaffen van de hondenbelasting zijn vinden wij het, gelet op de bezuinigingsopdracht waar wij in het komen jaar voor staan, niet verstandig nu nog een extra gat van EUR 200.000 in de begroting voor 2012 en verder te schieten. Daarbij nemen wij ook in overweging dat de regering misschien extra verhogingen van de OZB niet zal accepteren.

Een voorstel welke door de hele raad aangenomen werd, was een wijziging van de bezuiniging op de gemeentelijke rekenkamer. Het college had voorgesteld rigoureus te schrappen in het budget en met name de secretariaatsfunctie op te heffen. In een door mij uitgesproken onderbouwing werd aangegeven dat deze secretariaatsfunctie van groot belang is om de onafhankelijkheid van de rekenkamer te garanderen en een "dubbele petten" probleem van de griffie te vermijden. Door een ander raadslid werd nog aangegeven dat het voorstel van het college tevens de suggestie in zich hield dat de griffie wel met een volle werkdag minder capaciteit zou kunnen functioneren. Gelet op de vele werkzaamheden welke de griffie voor de raad vervult lijkt dat niet realistisch.

Judo Bakker