D66

maandag 15 november 2010

Europeanen schrijven mee aan EP resolutie

De oproep aan Europeanen om online mee te schrijven aan de tekst voor een resolutie over het ACTA-handelsverdrag (Anti Counterfeit Trade Agreement) heeft in een week tijd zo´n 100 bruikbare suggesties opgeleverd.

Uniek

Marietje Schaake, initiatiefnemer van het unieke online experiment dat vorige week is gestart, spreekt van een geslaagde actie. "We proberen Brussel op verschillende manieren transparanter te maken. Nieuwe media zijn daar bij uitstek voor geschikt en zeker dit onderwerp want ACTA gaat over internetvrijheid. De enthousiaste reacties zijn voor mij het bewijs dat Europa op deze manier dichterbij mensen gebracht wordt."

Zorgen over internetvrijheid

D66 heeft vanaf het begin openheid geëist in de onderhandelingen over ACTA. De onderhandelingen, die nu bijna zijn afgerond, vonden ondanks protest plaats achter gesloten deuren. Ook de laatste versie van de onderhandelingstekst is nog niet bekend gemaakt.

In het internationale handhavingsverdrag worden afspraken gemaakt over de aanpak van namaakproducten, maar ook over piraterij op het internet. Schaake is vooral bezorgd dat de internetvrijheid door het verdrag wordt ingeperkt. Zij pleit ervoor om de handel in goederen en de digitale wereld los te koppelen.

Inspraak

Schaake wil met de actie aan de Europese commissie laten zien hoe het ook kan. Volgende week stemt het Europees Parlement in Straatsburg, mede op initiatief van D66, over een resolutie over ACTA. "Als aan onze zorgen niet tegemoet wordt gekomen dan gaan wij niet akkoord. Dankzij het Verdrag van Lissabon heeft het Europees Parlement de bevoegdheid handelsverdragen om goed- of af te keuren. De Commissie moet er duidelijk nog aan wennen dat burgers inspraak hebben."

Internet

De Europarlementariër van D66 vindt het van groot belang om inspraak van Europeanen zo vaak als mogelijk te faciliteren. Het medium internet is daar bij uitstek voor geschikt. Schaake gaat in de toekomst het internet vaker gebruiken om inbreng te vragen op wetgevingsvoorstellen.

Klik hier voor de link naar de ACTA resolutie en commentaren