D66

maandag 15 november 2010

Frankrijk ligt opnieuw dwars bij vaststellen blauwvintonijn quota

Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy dringt er bij Frankrijk op aan de quota voor blauwvintonijn substantieel te reduceren.

Maximaal 6.000 ton

Over twee dagen begint de vergadering van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT), waar het toegestane niveau van de vangst van blauwvin tonijn wordt vastgesteld. De Raad probeert voor woensdag een gezamenlijk standpunt te formuleren op basis van het voorstel van Commissaris Damanaki (Visserij). De Eurocommissaris roept op tot een reductie van visvangst van 13.500 ton naar 6.000 ton. Gerbrandy: "Om de blauwvin tonijn überhaupt een kans op overleven te geven, moet het quotum maximaal 6.000 ton zijn."

Dwarsligger

Frankrijk blijft tegen het verlagen van de quota ondanks dat dit door een meerderheid van de Lidstaten en de Europese Commissie wordt gesteund. Gerbrandy: "Ook vorig jaar lag Frankrijk tijdens de ICCAT onderhandelingen dwars. Nu heeft de regering van Sarkozy het lot van de blauwvintonijn weer in handen. Frankrijk moet haar toezeggingen van slechts een week geleden op de biodiversiteitstop in Nagoya, Japan, niet vergeten."

Druk

Gerbrandy voert de druk op Frankrijk op samen met Liberale collega's in het Europees Parlement, de Brit Chris Davies en de Franse Corinne Lepage.

Fraude

Eerder deze maand heeft Gerbrandy de Europese Commissie vragen gesteld nadat uit onderzoek van het Internationaal consortium van onderzoeksjournalisten (ICIJ) bleek dat onder andere Frankrijk duizenden tonnen blauwvintonijn illegaal heeft gevangen en verhandeld. In het onderzoek komt naar voren dat het Franse Ministerie van Landbouw en Visserij bij de fraude betrokken was.

Klik voor bericht: Gerbrandy eist opheldering over fraude blauwvintonijn
Zie het origineel