Landstede

Kwik-Fit biedt studenten veel ontplooiingskansen

Soms heb ik er best moeite mee om weer afscheid te nemen van een stagiaire. Je bouwt toch een band met elkaar op als je zo intensief samenwerkt. Eén van de leukere dingen van mijn vak als stagebegeleider vind ik een student laten opbloeien tot een volwaardig medewerker, zegt medewerkster personeelszaken van Kwik-Fit, Liselotte van Ommen.

Liselotte werkt sinds vijf jaar bij Kwik-Fit in Harderwijk en houdt zich naast personeelszaken ook bezig met het begeleiden van stagiaires. I

n die afgelopen vijf jaar heeft ze al veel Landstede-studenten voorbij zien komen. Wij begeleiden op ons hoofdkantoor zeker vijf stagiaires van Landstede per half jaar. Momenteel lopen er twee studenten van de secretariële opleiding stage en op de afdelingen Administratie, Customer Care en ICT lopen ook nog eens in totaal drie Landstede-studenten stage.

Tijdens de kennismakingsgesprekken krijgen de studenten de mogelijkheid hun leerdoelen en voorkeuren kenbaar te maken. Eenmaal aan het werk volgen de stagiaires een introductieprogramma bij ons hoofdkantoor. De stagiaires bezoeken dan de andere afdelingen waarvan de leidinggevende vertelt wat er zoal op die afdeling gebeurt.

Dit is een vrij intensief introductieprogramma waarbij de studenten ook in de keuken van de andere afdelingen mogen kijken.

Daarnaast krijg ik als medewerker personeelszaken te maken met studenten die bij één van de honderdtachtig filialen in Nederland stage lopen. Het is onze doelstelling om twee mbo-studenten per filiaal stage te laten lopen, legt Liselotte uit.

Samenwerking Landstede
Sinds een jaar speelt Liselotte ook een rol in de Raad van Advies van Landstede: Dit contact met het onderwijs vind ik erg belangrijk. Voor de kwaliteit van het onderwijs is het van belang dat onderwijs en werkveld goed op elkaar aansluiten.

Ook vindt de examinering steeds vaker op de werkvloer plaats. Daarom moeten we de inhoud van het examen en bijbehorende beoordelingen goed op elkaar afstemmen en eenduidig zijn. Onderwijs en werkveld moeten van elkaar weten op welke gebieden ze elkaar kunnen versterken en aanvullen.

Mens achter de stagiaire
Ook voor de alledaagse dingen in de begeleiding van studenten weten Landstede en Kwik-Fit elkaar goed en snel te vinden. De stage-begeleider van Landstede, Esther Heideveld, bezoekt Liselotte dan ook vaak. Er wordt dan onder meer gepraat over de inhoud van de stage en over het functioneren van de student.

We kijken daarbij niet alleen naar de werktechnische kant. Je hebt met jonge mensen te maken die nog in ontwikkeling zijn. Ik kijk, naast het vakinhoudelijke, ook naar hoe ze verder in het leven staan. Mocht ik daarbij op problemen of op vragen stuiten, dan overleg ik direct met Esther, vult Liselotte aan.

Fouten maken mag
Het begeleiden van stagiaires is volgens Liselotte een vak apart. Kwalitatief goede begeleiding is daarbij noodzakelijk. Maar, wat is goede begeleiding?
Mijn motto is fouten maken mag. Juist tijdens het stage lopen krijgen studenten de gelegenheid om zaken uit te proberen en fouten te maken.

Om zo te kunnen werken, moet een stagiaire zich wel op zijn of haar gemak voelen. Ook dit vind ik een taak van de stagebegeleider. Het is belangrijk dat een stagiaire zich op haar gemak voelt, anders durft ze ook geen dingen te proberen.

Als ik zie dat er verbeterpunten zijn of als iemand op het punt staat iets niet goed te doen, laat ik het vaak gewoon gebeuren. Tenzij er andere dingen of mensen in gevaar komen, dan grijp ik natuurlijk wel in, lacht Liselotte.

Positieve feedback
Je moet bij het begeleiden van stagiaires in de eerste plaats kijken naar de positieve kanten van degene met wie je werkt. Ik laat ze veel zelf ontdekken en probeer zoveel mogelijk op een positieve manier feedback te geven. Ik ga iedere week even met de stagiaire een kwartiertje zitten om te evalueren.

Natuurlijk komt het wel eens voor dat een stagiaire niet helemaal goed uit de verf komt of gewoon niet op de juiste plaats zit. In dat geval moet je niet bang zijn om actie te ondernemen en maatregelen te treffen. Desnoods zoek je samen naar een andere stageplaats.

Dat is dan voor alle partijen beter. Het is jammer als je jonge mensen bij hun eerste werkervaring niet tot hun recht laat komen, besluit Liselotte.