Landstede

Examen in de praktijk

Wat is er leuker voor een student dan dat hij tegen het eind van zijn opleiding bij een echt bedrijf kan laten zien dat hij het vak in de vingers heeft?

Het verzoek van mbo-scholen om een Proeve van Bekwaamheid op het leerbedrijf af te nemen, komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen.

Het gaat in de regel om studenten die al stage lopen bij en bedrijf. Ze zijn zover dat ze kunnen laten zien dat ze een compleet werkproces met alles erop en eraan beheersen.

Studenten willen het liefst hun praktijktoetsen doen in een contextrijke leeromgeving, zoals dat in het mbo heet. Dat is leuker dan een kunstje op school uitvoeren in een nagebootste omgeving. En het past helemaal bij het huidige competentiegericht opleiden, waarin het draait om die beroepspraktijk.

Natuurlijk kan niet alles binnen een leerbedrijf geëxamineerd worden. Sommige werkprocessen, lenen zich daar niet voor. Leerbedrijven staan er ook niet altijd om te springen, omdat een Proeve net te veel inbreuk op de gang van zaken kan maken.

Een Proeve moet voor zowel het leerbedrijf als de school uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar zijn, los van alle kwaliteitseisen.e planning en de beoordeling.
School en leerbedrijf beoordelen het proces en de opgeleverde beroepsproducten.

Tonen wat je waard bent
Studenten krijgen hun diploma pas als ze hebben laten zien dat ze eengoed beginnend beroepsbeoefenaar zijn. Hiervoor gebruiken we eenexamenmix om dat te toetsen. Wat zit er zoal in een mix?

Proeven van Bekwaamheid in een leerbedrijf, examenprojecten in een gesimuleerde beroepsomgeving (als iets niet goed in het echt te examineren is), tentamens om specifieke vakkennis te toetsen en portfoliobeoordelingen waardoor de leerling weer een stuk van zijn opleiding heeft afgesloten.

De studenten van de niveau-2 opleiding secretarieel gaan van november 2010 tot en met maart 2011 op BPV. Bijminimaal één student zal tijdens deze BPV de Proeve van Bekwaamheid bij het leerbedrijf worden afgenomen.

De studenten van niveau 3 en 4 gaan van 24 januari 2011 t/m 10 juni 2011 op BPV. Ook hier zullen bij een aantal studenten de Proeve van Bekwaamheid bij het leerbedrijf worden afgenomen.