Gemeente Zwolle

Bijzondere vondst bij onderzoek Twaalf Apostelen

Tijdens de afronding van het archeologisch onderzoek aan de Twaalf Apostelen is een bijzondere vondst gedaan. In het onderste vlak is een menselijk skelet aangetroffen. Vandaag is het botmateriaal door een fysisch-antropoloog blootgelegd. Morgen wordt het skelet geborgen en zal het nader onderzocht worden.

In eerste instantie werd het schedel aangetroffen. Bij de schedel bleek meer botmateriaal aanwezig te zijn, bij nader onderzoek bleek het te gaan om een compleet skelet.

Mysterie

Het skelet ligt in een lager gelegen deel in het landschap en moet gezien de vondst van een rekenpenning van vóór 1580 dateren. Opmerkelijk is dat er rond het skelet geen sporen zijn aangetroffen van een kist of duidelijke grafkuil.

Het is daarom nog een mysterie hoe het skelet op deze plaats terecht is gekomen. Op de locatie is namelijk nooit officieel begraven zoals rondom kerken en kloosters wel het geval is.

Herkomst

De komende maanden zal het skelet nader onderzocht worden. Tijdens dit onderzoek worden ook monsters genomen voor zogenaamd isotopenonderzoek. Hierbij wordt onder meer het gebit bestudeerd. Deze onderzoeken kunnen mogelijk licht werpen op de herkomst van het individu en informatie geven over het voedingspatroon.

Sinterklaasintocht op 20 november

gemeenteraad

gemeenteraad