Provincie Overijssel

Overijssel innoveert het Huis van Thorbecke

15 november 2010

Provincie en gemeenten gaan voor nieuwe vormen van samenwerking en toezicht op maat

"De Overijsselse innovatieroute", zo noemde Wallage de bereidheid van gemeenten en provincie in Overijssel om na de herindeling van 2001 een nieuwe route uit te stippelen voor de komende jaren rond samenwerking, taakverdeling en toezicht. Hij deed deze uitspraak tijdens de bestuurlijke werkconferentie van de provincie Overijssel en de VNG Overijssel over de kwaliteit van het openbaar bestuur.

Jacques Wallage De provincie en de gemeenten willen helder krijgen welke taken er als gevolg van het regeerakkoord op hen afkomen. De bezuinigingen maken een prioritering in taken noodzakelijk. Op basis daarvan bepalen gemeenten en provincie de benodigde `schaal'. Dat betekent dus maatwerk en differentiatie per opgave, per gemeente, afhankelijk van de maatschappelijk belangrijke onderwerpen binnen stad en platteland.

Kwalitatief sterk bestuur nodig

Provincie en gemeenten zijn het erover eens dat er een kwalitatief sterk bestuur in Overijssel nodig is om de opgaven voor de komende jaren op een efficiënte en effectieve manier het hoofd te kunnen bieden. Op twee manieren zijn provincie en gemeenten samen al innovatief bezig.

Zo heeft de provincie samen met de gemeenten het programma `Investeren met gemeenten' opgezet. Twee keer per jaar bespreken de beide overheidslagen hierin met elkaar waarin zij samen kunnen investeren en samenwerken. Niet alleen voor een goed woon-, werk- en leefklimaat in Overijssel, maar ook om een bijdrage te kunnen leveren aan de economische ontwikkeling van de `BV Nederland'.

Interbestuurlijk toezicht

Verder heeft de provincie op het gebied van interbestuurlijk toezicht samen met de gemeenten Zwolle en Dinkelland in een pilot een nieuw toezichtkader ontwikkeld. Met deze werkwijze sorteert de provincie alvast voor op de inwerkingtreding van de wet Revitalisering Generiek Toezichtinstrumentarium naar verwachting medio 2011.

Deelnemers bestuurlijke werkconferentie Met dit kader richt de provincie haar toezicht integraler, doelmatiger en soberder in. In één oogopslag is helder wat er van gemeenten wordt gevraagd en hoe de gemeenten presteren op de verschillende toezichtonderdelen zoals financiën, milieu/Wabo, Archief en de huisvesting van statushouders. Dat betekent dat op sommige terreinen het toezicht en de bemoeienis van de provincie verminderd en waar nodig op andere terreinen wordt geïntensiveerd. Meer vertrouwen in elkaar, een grote eigen verantwoordelijkheid en duidelijke afspraken aan de voorkant maken het mogelijk om alleen intensief toezicht te houden als daar een gegronde reden voor is. Hierdoor neemt de bestuurlijke drukte af.