Ingezonden persbericht


persbericht Amsterdam, 29 oktober 2010

Eric Vloeimans maakt persoonlijk miniportret van zijn Carte Blanche

Op maandag 15 november 2010 staat de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans samen met pianist Wayne Horvitz in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Het is het eerste concert in een reeks van vier die Eric Vloeimans zelf mocht programmeren. Naar eigen zeggen heeft hij zijn 'carte blanche' ingevuld als een 'persoonlijk miniportret'. Naast Wayne Horvitz speelt hij samen met de pianist Bojan Z (27 januari), de pianist Florian Weber en de Afghaanse zangeres Simin Tander (12 april). Hij sluit de serie af met zijn eigen trio Fugimundi.

Op 15 november zal hij voor het eerst samenwerken met de Amerikaanse pianist, componist en producer Wayne Horvitz. Als componist schreef Horvitz onder andere voor het Kronos Kwartet en als uitvoerend musicus kreeg hij de meeste bekendheid als toetsenist van Naked City, de spraakmakende band van John Zorn. Over zijn keus voor Horvitz zei Vloeimans in een interview: ,,Wayne Horvitz ontmoette ik in Berlijn, we waren meteen gecharmeerd van elkaar. We hebben nog nooit samen gespeeld, dus dat wordt een interessante ontmoeting.''

Hoewel Eric Vloeimans de VPRO/Boy Edgarprijs kreeg voor zijn internationale activiteiten op het gebied van de jazzmuziek beschouwt hij zichzelf niet als een echte jazztrompettist. ,,Ik geloof niet dat ik jazz speel zoals het bedoeld is en dat wil ik ook niet'', zei hij onlangs in een interview. ,,Ik luister naar wat om mij heen leeft en dat probeer ik uit te dragen. De hele wereld is een groot veld waar je iets mee kunt. Jazz is een hokje waar ik inspiratie uit put, maar het is geen hokje waarin ik exclusief thuishoor. Dat levert alleen maar beperkende factoren op en ik wil juist spelen met zo weinig mogelijk beperkende factoren.'' Hij speelt daarom net zo lief met zijn jazztrio Fugimundi als met zijn experimentele band Gatecrash. Vanuit diezelfde filosofie werkte Eric samen met vele grote pop-, jazz- en klassieke musici.

Maandag 15 november 2010
Kleine Zaal 20.15 uur
Eric Vloeimans, trompet
Wayne Horvitz, piano




Ingezonden persbericht