Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

1 november 2010

Johannes Vermeer Prijs voor Alex van Warmerdam

Op 15 november 2010 reikt de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Halbe Zijlstra, de Johannes Vermeer Prijs 2010 uit aan regisseur en theatermaker Alex van Warmerdam.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤100.000,-. De jury prees Alex van Warmerdam vaanwege zijn vasthoudende perfectionisme, zijn kijk op de Nederlandse cultuur en zijn manier om sociale verhoudingen op indringende en tegelijk ironische manier op scherp te zetten. De jury van de Johannes Vermeer Prijs bestond uit Victor Halberstadt (voorzitter), Maarten Asscher, Judith Belinfante, Jos de Pont en Paul Schnabel.

Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) is een veelzijdig kunstenaar. Hij regisseerde zeven speelfilms, waaronder Abel, De Noordelinge en Ober. Daarnaast was hij medeoprichter van het theatergezelschap Hauser Orkater en bracht hij theaterstukken uit voor theatergezelschap De Mexicaanse Hond. Zijn werk als beeldend kunstenaar was recentelijk te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunsten, ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. Het met de prijs gemoeide geldbedrag moet voor 70% worden besteed aan de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven. Van Warmerdam is de tweede laureaat van de Johannes Vermeer Prijs.

Op 15 november zal Alex van Warmerdam de prijs aanvaarden tijdens een feestelijke uitreiking in het Prinsenhof in Delft. Pierre Audi, winnaar van de Johannes Vermeer Prijs in 2009, zal de laureaat toespreken. Ook zal de publicatie Afgemeten en uitgebeend: leven en werk van Alex van Warmerdam van Joost Ramaer verschijnen.

Praktische informatie
De prijsuitreiking vindt plaats op 15 november 2010 van 20.00 - 22.00 uur in Museum Het Prinsennhof in Delft. De organisatie van de uitreiking is in handen van de Boekmanstichting, Nederlands studiecentrum voor kunst- en cultuurbeleid te Amsterdam. www.johannesvermeerprijs.nl

Noot voor de redactie,