Gemeente Harenkarspel


Feestelijke aftrap AED project Harenkarspel

---

Maandagavond 15 november 2010 om 19.30 uur begint gemeente Harenkarspel officieel met het AED project. Wethouder Myrthe Scheltema de Heere zal het startschot geven, in de vorm van het openen van een AED kast. Alle AED vrijwilligers zijn uitgenodigd om bij de start aanwezig te zijn. Het feestelijk moment duurt tot 20.15 uur.

De gemeente Harenkarspel gaat van start met het AED-project. Doel van dit project is dat mensen met een hartstilstand binnen zes minuten worden geholpen. In het kader van dit project worden er totaal 15 AEDs in de gemeente opgehangen. De apparaten zijn 24 uur per dag en zeven dagen in de week bereikbaar. Vrijwilligers konden en kunnen en zich aanmelden als burgerhulpverlener voor het project.

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat wordt gebruikt bij een hartstilstand. Hierbij klopt het hart nog wel maar volledig ongecontroleerd, zodat het bloed niet meer rondstroomt. Een schok van de AED kan de regelmaat van het hart, en dus de circulatie van het bloed, weer op gang brengen. Bij een schok die binnen drie minuten wordt toegebracht bestaat er een overlevingskans van zeventig procent. Na zes minuten is dit vijftig procent.

Tot nu toe hebben meer dan 170 mensen zich aangemeld die een AED-training hebben gevolgd of gaan volgen. Dit is een prima resultaat. Met dit grote aantal vrijwilligers kan de gemeente van start gaan met AED project Harenkarspel. De gemeente biedt in 2011 jaar opnieuw nieuwe AED (herhalings)cursussen aan vrijwilligers.

Hoe werkt 't?
Na een 112 melding krijgen de burgerhulpverleners een sms-bericht als in de omgeving gereanimeerd moet worden met behulp van een AED. Zij kunnen veel eerder dan de ambulance ter plaatse zijn en starten gelijk met de levensreddende handelingen: reanimatie en het gebruik van de AED.

Uiteraard geschiedt de aftrap in gezelschap van de genodigden en belangstellenden.


Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600