Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 12 november 2010

Wecycle geeft groen cadeau aan milieubewuste Amsterdammers

Wecycle gaat vanaf maandag 15 november 'groene' sinterklaascadeaus uitdelen in Amsterdam. Iedere inwoner die een elektrisch apparaat of spaarlamp inlevert bij één van de zes gemeentelijke Afvalpunten in de stad, ontvangt een gratis Jekko. De Jekko is een handige inzamelhulp voor thuis voor kleine elektrische apparaten, batterijen en spaarlampen. Door Jekko's gratis te verspreiden, willen de gemeente Amsterdam en Wecycle afvalscheiding en recycling bevorderen.

Kleine gebruikte elektrische apparaten, kapotte spaar- en LED-lampen en lege batterijen slingeren dikwijls rond in huis. Uiteindelijk belanden deze vaak in de vuilnisbak, terwijl de kleine elektrische apparaten voor meer dan 70% kunnen worden gerecycled, spaarlampen zelfs voor bijna 95%. Het gaat om totaal 33 miljoen kilo die jaarlijks verloren gaat. Met de Jekko zijn deze spullen eenvoudig op te sparen en in één keer weg te brengen, bijvoorbeeld naar een Afvalpunt van de gemeente Amsterdam. Mensen die het Afvalpunt te ver vinden, kunnen hun afgedankte apparaten en spaarlampen ook inleveren bij de winkels als er een soortgelijk product wordt gekocht. Vanaf 15 november tot aan sinterklaasavond kunnen Amsterdammers een gratis Jekko ophalen bij één van de zes Afvalpunten in Amsterdam (zolang de voorraad strekt). Een overzicht van de Afvalpunten staat op www.afval.amsterdam.nl.

Intocht
Wecycle ondersteunt als 'mega grote hofleverancier' de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op 14 november. Wecycle Pieten delen tijdens de intocht speciale 'verVanglijstjes' uit. Elektrisch speelgoed en elektrische apparatuur staan vaak op verlanglijstjes. Met de verVanglijstjes en het bezoek van de Wecycle Pieten wil Wecycle benadrukken dat de apparaten die met Sinterklaas worden vervangen, gescheiden moeten worden ingezameld.

Pieten op school
Wecycle Pieten bezoeken de komende weken drie Amsterdamse scholen om de kinderen te helpen met inzamelen. Natuurlijk staat daar voor de school en de kinderen een leuke verrassing tegenover! De Pieten vertellen over recycling, delen verVanglijstjes uit en nemen Jekko's mee.

Over Wecycle
Wecycle wil iedereen ervan bewust maken dat gebruikte kleine elektrische apparaten (mp3-speler, spelcomputer, föhn, boor, radio, broodrooster, enz.) en spaarlampen niet thuishoren in de afvalbak of in een land waar minder eisen worden gesteld aan de veiligheid voor mens en milieu bij inzameling en recycling. Kostbare grondstoffen gaan hierbij verloren, terwijl hergebruik mogelijk is tot meer dan 90 procent. "Gooi nooit weg, maar lever in!" is daarom de centrale boodschap van Wecycle, die aangeeft dat het heel normaal en nuttig is ook kleine apparaten en spaarlampen in te zamelen. Meer informatie: www.weycle.nl.

Over de NVMP
De Stichting NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl.

Hyperlinks
www.wecycle.nl
www.nvmp.nl

Trefwoorden
Wecycle, Sinterklaas, Amsterdam, recycling, Jekko, Stichting NVMP, elektrische apparaten, spaarlampen


Noot voor redacties


Noot aan de redactie /

Ingezonden persbericht