Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
onder embargo tot 15 november: 16.30 uur

Brussel, 15 november 2010,

AIDS dreigt te verdwijnen van politieke agenda:
Jongeren overhandigen 100.000 handtekeningen aan de EU

Ruim 200 Europese jongeren hebben vanmiddag 100.000 handtekeningen overhandigd aan vicepresident van het Europese Parlement Dr. Silvana Koch - Mehrin. Met de handtekeningen willen de jongeren de Europese Unie dringend oproepen om gedane beloftes na te komen en meer te doen aan de preventie, zorg en behandeling van AIDS. De actie is een initiatief van de Europese bewustwordingscampagne Act Positive.

De handtekeningen zijn de afgelopen drie jaar verzameld onder jongeren in Nederland, Duitsland, Slowakije, Tsjechië, Oekraïne en Engeland en werden samen aangeboden met een petitie. Voorafgaand aan de overhandiging trokken de jongeren in een luidruchtige en roodkleurige mars door de stad waarbij ze een metershoge plastic bal met daarin de handtekeningen voor zich uit duwden. Op het Luxemburgplein verrasten de jongeren het aanwezige publiek met een 'freeze actie' en dans. Op het plein voor het Europees Parlement vormden de jongeren een Red Ribbon: het internationale symbool voor de strijd tegen AIDS. Daar vond ook de overhandiging plaats. Eerder die middag spraken veertig jongeren ook persoonlijk met acht Europarlementariërs om het onderwerp onder de aandacht te brengen, onder wie Sophie in 't Veld (D66) en Peter van Dalen (ChristenUnie).

Afsluiting

De actie in Brussel vormde de afsluiter van een driedaagse jeugdconferentie in Austerlitz. Afgelopen weekend kwamen hier ruim 250 jongeren uit Nederland, Duitsland, Oekraïne, Slowakije en Zuid-Afrika bij elkaar. De conferentie werd op zaterdagmorgen officieel geopend door CDA-politica Kathleen Ferrier. Zij benadrukte in haar speech dat, ondanks de vooruitgang die wordt geboekt in de strijd tegen AIDS, de aandacht voor AIDS op Europees niveau niet mag verslappen. Tijdens de conferentie konden de jongeren deelnemen aan diverse workshops over AIDS en luisteren naar diverse sprekers onder wie de Nederlandse tv-presentator Keith Bakker, onder meer bekend van het televisieprogramma Family Matters. Keith, die zelf HIV-geïnfecteerd is, deelde met de jongeren zijn levensverhaal en onderstreepte het belang van meer preventie in de strijd tegen AIDS.

Act Positive
Act Positive is een bewustwordingscampagne onder Europese jongeren over de HIV- en AIDS-problematiek in ontwikkelingslanden. De campagne loopt officieel 31 december 2010 en wordt uitgevoerd door de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties Woord en Daad, Tear en ZOA-Vluchtelingenzorg, het Duitse Kindernothilfe en HIV- en AIDS-bewustwordingsorganisatie ACET uit Slowakije. De campagne wordt ondersteund door de Europese Unie.



Ingezonden persbericht