Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, november 2010

Nederland heeft krimpangst

Delen van Limburg, Zeeland en Groningen verliezen al inwoners en in de toekomst krijgen ook andere regio's met een dergelijke bevolkingsdaling te maken. Beelden van dichtgespijkerde huizen, winkels en scholen doemen op. Maar hoe erg is krimp eigenlijk? In 'Krimp!', het eerste Nederlandstalige boek over dit thema, gaat Gert-Jan Hospers in op de facts, figures en feelings van bevolkingskrimp in Nederland en in de rest van Europa.

Krimp!
Gert-Jan Hospers
ISBN 9789461053619 | Paperback | 92 pagina's
¤ 19,50
uitgave van SUN architecture

Er verschijnen veel rapporten over hoe om te gaan met de bevolkingsdaling in Nederland, maar een boek toegankelijk voor een breed publiek was er nog niet. In oktober verscheen het boek 'Krimp!' op de markt en er werd meteen over getwitterd: "Zojuist het boek #Krimp! besteld van Gert Jan Hospers, volgens mij een van de eerste boeken over krimp in Nederland?" Inmiddels hebben verschillende mensen het boek gelezen en laten hun reactie achter op Twitter: "EllyvanderKlauw: Boek(je) #Krimp van Gert-Jan Hospers uit. Prima leesbare inleiding op oa harde en zachte krimp. Prikt veel kerktorenpolitiek door" en "Tweet_Ronnie: Nieuw, relativerend boek over bevolkingskrimp aan het lezen. Krimp! door Gert-Jan Hospers. Interessant en verfrissend".

Krimp is mentale uitdaging
In het boek behandelt Gert-Jan Hospers achtereenvolgens de vier B's van krimpbeleid (bagatelliseren, bestrijden, begeleiden en benutten) en stelt dat begeleiden de beste optie is. Bovendien is regionale afstemming op het gebied van nieuwbouw en voorzieningen onontkoombaar. Hospers concludeert dat krimp vooral een mentale uitdaging is: bewoners en bestuurders zullen moeten meebewegen met de realiteit.

Statement
"Weg met het dorpisme en de kerktorenpolitiek!" besluit Hospers zijn betoog. 'Krimp!' is het derde boek in de reeks SUN Statements, een serie essays waarin auteurs een standpunt innemen. Eerder verschenen 'Plan B' over duurzaam ontwerpen van John Thackara en 'Euro Islam Architectuur' over de architectuur van nieuwe moskeen in West-Europa.

Over de auteur
Prof. dr. Gert-Jan Hospers doceert economische geografie aan de Universiteit Twente en is bijzonder hoogleraar city- en regiomarketing aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schrijft en spreekt regelmatig over de ontwikkeling van 'gewone' steden en streken in Nederland en Europa. Eerder publiceerde hij 'Trots, trend en traditie: beschouwingen over Twente' (2007), 'Citymarketing in perspectief' (2009), 'De levende stad' (2009, met Simon Franke) en 'Het Ruhrgebied voor romantici' (2010, met Peter Timmerman).

*foto: Frans Nikkels

Lezingen en debatten
Gert-Jan Hospers geeft verschillende lezingen en debatten naar aanleiding van het verschijnen van het boek. Een daarvan is de masterclass 'Creatief met krimp' van de Bestuursacademie Nederland. Voor een actueel overzicht van alle lezingen en debatten, check de homepage van SUN architecture >>