Ingezonden persbericht


Persbericht

Versnelling nieuwe generatie energietechnologieën door Europese samenwerking

EERA lanceert drie nieuwe energieonderzoeksprogramma's, waarin meer dan 1000 onderzoekers afkomstig van bijna 100 verschillende onderzoeksorganisaties samenwerken met als doel de ontwikkeling van een nieuwe generatie energietechnologieën te versnellen.

Drie nieuwe EERA-samenwerkingsprogramma's (Joint Research Programmes, JP's) zullen officieel van start gaan tijdens de SET-PLAN conferentie, welke plaats vindt in Brussel op 15 en 16 november, onder Belgisch voorzitterschap. De nieuwe samenwerkingsprogramma's hebben betrekking op CO2-afvang en -opslag, nieuwe materialen voor nucleair en bio-energie. In navolging van de lancering van de eerste vier JP's eerder dit jaar in juni, zal de European Energy Research Alliance (EERA) doorgaan met haar doelstellingen op het gebied van versterken, uitbreiden en optimaliseren van onderzoekscapaciteiten door middel van gezamenlijke realisatie van Pan-Europese onderzoeksprogramma's, zoals verwoord in het Strategic Energy Technology Plan - SET Plan.

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) levert een aanzienlijke bijdrage aan al deze programma's. In het Bio-energieprogramma levert ECN een bijdrage aan technologieontwikkeling ten aanzien van diverse manieren om biobrandstoffen te produceren. In het CCS-programma werkt ECN mee aan onderzoek naar de beste methode om CO2 af te vangen. Ook wordt bijgedragen aan het programma Nieuwe Materialen voor Nucleair via de Nuclear Research and Consultancy Group (NRG), een dochteronderneming van ECN.

EERA's innovatieve programma's hebben als doel het identificeren en bijeen brengen van nationale 'centres of excellence' in de energieonderzoeksector, waarbij de organisaties proactief betrokken worden in het bepalen van gezamenlijke behoeften en onderzoeksgebieden voor de programmaperiode 2013-2020.

Sinds haar oprichting werkt EERA aan een betere organisatie van onderzoeksinspanningen in heel Europa, waarbij een selectie wordt gemaakt van technologieën met het grootste potentieel en met de belangrijkste actoren in het veld. Plannen worden gemaakt over hoe toekomstige financiering het best geregeld kan worden.

Met de toevoeging van de drie nieuwe gezamenlijke onderzoeksprogramma's werken meer dan 1000 onderzoekers uit bijna 100 onderzoeksorganisaties uit heel Europa samen via de gezamenlijke EERA-programma's en activiteiten met een totaal investeringsbedrag van de gezamenlijke betrokken instituten van omstreeks 100 miljoen euro.

Deze innovatieve en open benadering en de kritische massa van investeringen die erachter zit wekt veel interesse, zelfs op internationaal niveau in landen zoals de VS en Japan waar EERA momenteel wordt gezien als een belangrijke Europese tegenhanger voor het creëren van synergieën en samenwerking op het gebied van energiegerelateerd onderzoek.

De inhoud van de nieuwe gezamenlijke onderzoeksprogramma's zal door de betreffende coördinatoren in een speciaal hiervoor georganiseerde sessie tijdens de SET-PLAN conferentie worden gepresenteerd aan een publiek dat vooral bestaat uit vertegenwoordigers van de onderzoeksgemeenschap, de industrie, beleidsmakers, de financiële gemeenschap en internationale partners.

Henrik Bindslev, voorzitter van EERA, zal ook verslag uitbrengen over de stand van zaken van de eerste vier JP's die reeds in uitvoering zijn, alsmede de JP's die nog in ontwikkeling zijn.

De Brusselse conferentie zal een podium bieden voor discussies en confrontaties, ook ten aanzien van de initiatieven die voorzien zijn door SET-PLAN (Europese industriële initiatieven, betrokkenheid van universiteiten, internationale samenwerking), en met actoren die graag meer te weten willen komen over het specifieke karakter van EERA, in afwachting van het eerste EERA jaarcongres dat naar verwachting begin april 2011 wordt gehouden.


---



Ingezonden persbericht