Ingezonden persbericht


Bankspaarlijfrentes niet flexibeler, vaak wel goedkoper

Alleenstaanden beter af met verzekering, gehuwden moeten banksparen

Uit het vierde MoneyView Special Item, de maandelijks verschijnende gratis publicatie waarin MoneyView telkens een deelmarkt van de financiële dienstverlening centraal zet, blijkt dat bancaire Direct Ingaande Lijfrentes gemiddeld niet flexibeler zijn dan de ouderwetse verzekeringslijfrentes. MoneyView onderzocht hiertoe 30 direct ingaande lijfrentes, zowel bankspaarproducten als verzekeringsproducten, op 20 flexibiliteitscriteria. Of een consument beter af is met een bancaire of een verzekeringslijfrente is in belangrijke mate afhankelijk van diens persoonlijke situatie. Is de klant alleenstaand, dan kan hij beter een verzekeringsoplossing kiezen, is hij gehuwd, dan is hij waarschijnlijk beter af bij de bank. Het verschil zit hem er in dat het bij overlijden voor de einddatum bij een verzekering het bedrag dat nog over is vervalt aan de verzekeringsmaatschappij. Bij een bankspaarproduct wordt het resterende tegoed uitgekeerd. In ruil voor dit 'voordeel' bieden verzekeraars hogere uitkeringen tijdens de looptijd. Dat is uiteraard geen probleem als er geen nabestaanden zijn. Als er echter sprake is van een echtpaar, is het veelal wel gewenst dat er iets over blijft voor de partner of nabestaande. In dat geval levert een bankspaaroplossing weer meer op, omdat het gehele resterende tegoed wordt uitgekeerd én de uitkeringen tijdens looptijd gemiddeld hoger zijn dan bij een verzekering op twee levens. De MoneyView ProductRating laat dit beeld dan ook duidelijk zien: voor alleenstaanden is er geen bankspaarproduct te vinden onder de 5-sterrenproducten, voor gehuwden is dit precies andersom. Is de klant op zoek baar flexibiliteit, bijvoorbeeld als het gaat om de termijnen van de uitkeringen, indexatiemogelijkheden en slotuitkeringen, dan is hij gemiddeld genomen beter uit bij een verzekeraar: bij de 5-sterrenproducten op flexibiliteit is er niet één bankspaarproduct vertegenwoordigd.

MoneyView Productrating

Het Special Item Direct Ingaande Lijfrentes start met de MoneyView ProductRating, het 'sterrensysteem' waarbij MoneyView financiële producten beoordeelt op prijs en kwaliteit van de voorwaarden en dekkingen.

5-sterren producten 'Prijs' voor alleenstaanden
. ABN AMRO Lijfrente Garantie Polis
. OHRA Direct Ingaande Lijfrenteverzekering
. Robein Garant Lijfrente

5-sterenproducten 'Prijs' voor gehuwden
. ABN AMRO Leefrente

. Friesland Bank Lijfrente Uitkeren
. REAAL Bancaire Diensten LijfrenteUitkeringsRekening / SNS (Regio) Bank Lijfrentenieren

5-sterren producten 'Flexibiliteit'
. De Amersfoortse Lijfrenteverzekering
. Erasmus Leven Lijfrente Inkomens Plan
. Interpolis Lijfrenteverzekering
. Nationale-Nederlanden Lijfrente

Voor de ProductRating 'Prijs' zijn 14 klantprofielen doorgerekend voor verschillende uitkeringsduren, leeftijden, stortingen en verschillende peildata. Voor de flexibiliteitsanalyse is gekeken naar elementen als flexibiliteit bij de uitkeringstermijnen en indexatiemogelijkheden.

Over MoneyView en het Special Item

MoneyView is het onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners. MoneyView volgt op dagelijkse basis de productontwikkelingen op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken, schadeverzekeringen, inkomensverzekeringen, beleggingsproducten en bancaire producten. Met producten als de ProductManager, Advisa Online en AeQuote Online biedt MoneyView productvergelijkings- en benchmarkoplossingen voor banken, verzekeraars en adviseurs. In het gratis MoneyView Special Item worden op maximaal 4 A-tjes de belangrijkste markt- en productontwikkelingen op een rij gezet en wordt de MoneyView ProductRating toegekend. Met het Special Item biedt MoneyView aanbieders en adviseurs een beknopt en overzichtelijk marktoverzicht en productvergelijking in één. Het MoneyView Special Item is gratis te verkrijgen voor iedereen die zich aanmeldt op www.specialitem.nl.

Voor meer informatie (