Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
136 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 13 november 2010)


Schriftelijke vragen van Stadspartij Leefbaar Utrecht, over het maandenlang buiten gebruik nemen van de Oranjebrug.

In het kader van groot onderhoud wordt de Oranjebrug tussen 24 november a.s. en eind maart 2011 uit bedrijf genomen. Je kunt er dus zeker 4 maanden niet meer overheen. De Oranjebrug vervult een belangrijke verbinding tussen Rivierenwijk enerzijds en Hoograven anderzijds. De meest nabijgelegen bruggen (bij de Vondellaan/Briljantweg en de tGoylaan/Socrateslaan) liggen meer dan 500 meter verderop. Hoewel het onderhoud noodzakelijk is, is het met name voor fietsers en voetgangers ongelukkig dat deze verbinding maandenlang buiten gebruik zal worden gesteld. Terwijl door het matige voorzieningenniveau van met name Rivierenwijk de verbinding met het winkelcentrum Smaragdplein erg belangrijk is.

Stadspartij Leefbaar Utrecht is van mening dat de overlast (die de onderhouds-werkzaamheden aan de Oranjebrug ontegenzeggelijk met zich meebrengen) beperkt moet worden. Wij hebben ernstige twijfels of dat ook werkelijk gebeurt. Daarom stellen wij de volgende vragen aan het college:

1. Waarom is de Rivierenwijk, de wijkraad, en bezoekende raadsleden niet in een eerder stadium verteld over de maandenlange en dus zeker geplande afsluiting van de Oranjebrug?

2. Is het College zich bewust van het belang van deze brug als voetgangers- en fietsverbinding tussen de beide zijden van de Vaartse Rijn?

3. In een artikel in het AD/UN van zaterdag 13 november (ook wij hebben, net als Rivierenwijkers, nog geen wijkbericht over de maandenlange afsluiting gezien) begrijpen wij dat er geen noodbrug voor fietsers en voetgangers is voorzien. Is hier in de financiering van dit groot onderhoud geen rekening mee gehouden? Zo nee, waarom niet?

4. Bent u bereid een tijdelijke oplossing in de nabijheid van de huidige brug te realiseren, zodat fietsende en lopende Rivierenwijkers op een aanvaardbare manier bij de voorzieningen van het winkelcentrum Smaragdplein kunnen komen?


---- --