Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
137 Vragen van de heer drs. R. Post
(ingekomen 14 november 2010)


Van 24 november tot en met 7 maart wordt de Oranjebrug (tussen de Waalstraat en de Diamantweg) vanwege groot onderhoud afgesloten voor al het verkeer. In tegenstelling dat bijvoorbeeld de langdurige afsluiting van de Rode Brug wordt in dit geval geen tijdelijke loopbrug aangelegd. Veel beweoners van de Rivierenwijk, die veel gebruik maken van de Oranjebrug, zijn hierover teleurgesteld. Gisteren hebben zij meer dan zeshonderd handtekeningen aangeboden aan het wijkbureau.
De PvdA wil weten waarom zo'n tijdelijke loopbrug niet wordt aangelegd en vraagt het college de mogelijkheid hiertoe alsnog te onderzoeken.

1. Bent u bekend met het feit dat bewoners van de Rivierenwijk meer dan zeshonderd handtekeningen hebben aangeboden aan het wijkbureau Zuidwest van mensen die een tijdelijke loopbrug willen gedurende de afsluiting van de Oranjebrug (AD/UN, 13 november 2010)?
2. Klopt het dat zo'n loopbrug niet zal worden aangelegd, omdat daarvoor geen ruimte is?

Indien dit inderdaad klopt, heeft de PvdA de volgende vragen:

3. Kunt u toelichten waarom in het geval van de Oranjebrug geen ruimte is voor een loopbrug, terwijl bij andere langdurige afsluitingen, zoals van de Rode Brug, wel is gekozen voor een tijdelijke loopbrug?
4. Bent u bekend met het feit dat de Oranjebrug veel wordt gebruikt door fietsers en voetgangers en dat zonder tijdelijke brug veel omwonenden en gebruikers van de Oranjebrug hiervan last ondervinden?
5. Deelt u de mening dat omwonenden die slecht ter been zijn en bijvoorbeeld boodschappen moeten doen op het Smaragdplein hierdoor in het bijzonder worden gedupeerd?
6. Bent u bereid alsnog de mogelijkheden van een tijdelijke loopbrug te onderzoeken en de gemeenteraard en de bewoners hierover te informeren?
7. Op welke andere manieren wordt de overlast als gevolg van het afsluiten van de Oranjebrug zo veel mogelijk beperkt?


---- --