Ingezonden persbericht



---



Kevin Winters van PHL Hasselt behaalt eerste prijs Euregionale Architectuur Prijs 2010 met zijn project Designdepot Oud-Rekem Grensoverschrijdende Architectuurprijs voor de beste afstudeerprojecten van de zes architectuur opleidingen uit Aken, Luik, Hasselt en Maastricht

Afgelopen zaterdag 13 november vond onder veel belangstelling de 20e editie plaats van de Euregionale Architectuur Prijs bij SCHUNCK* Glaspaleis te Heerlen. Voor deze prijs, die jaarlijks wordt georganiseerd door SCHUNCK* Architectuur worden examenprojecten van de zes architectuuropleidingen in Hasselt, Luik, Maastricht en Aken aangemeld. Uit circa 400 afstuderenden van het collegejaar 2009-2010 werden uiteindelijk 35 projecten geselecteerd voor deelname aan de competitie. Deze 35 projecten zijn tot en met donderdag 2 december gratis te bezichtigen op de eerste verdieping en de vide van SCHUNCK* Glaspaleis, Bongerd 18, 6400 AA Heerlen. De winnende projecten zijn duidelijk aangegeven voor het publiek. De internationale jury, bestaande uit Juliette Bekkering, André Kempe, Olivier Bastin en Gerard Extra, besloot na rijp beraad (op 5 en 6 november) de drie prijzen als volgt toe te kennen. Eerste prijs (2.500 euro): De eerste prijs gaat naar Kevin Winters (PHL Hasselt) voor zijn project "Designdepot Oud-Rekem" Dit project slaagt erin de bestaande situatie compleet om te gooien door één krachtige en elegante interventie. Het negatieve aspect van het kunstmatige kanaal is doorontwikkeld en komt de locatie nu ten goede. Het watervlak wordt een openbaar plein en biedt interessante mogelijkheden voor de historische locatie en nieuwbouwprojecten. Het project sluit perfect aan op deze andere omgeving, terwijl het ondertussen een rijkdom aan bestaand erfgoed onthult, dat eerder verborgen was. De wegen naar binnen en buiten zijn opnieuw gedefinieerd door verrassende ruimtelijke relaties te creëren tussen het oude en het nieuwe. Het water en de grote glazen oppervlakken vormen een rustige en duidelijke achtergrond voor het nieuwe gebouw. De jury is zeer enthousiast over de verfijning en intelligentie van het concept en de uitwerking ervan. Het project slaagt er niet alleen in het dorp zelf naar een nieuw niveau te tillen maar vormt ook een nieuw en subtiel oriëntatiepunt.

Tweede prijs (1.250 euro): De tweede prijs gaat naar Maike Basista (RWTH Aachen) voor haar project "Müllkraft". De jury is enthousiast over de manier waarop een ­ gewoonlijk genegeerd - bouwthema, is omgezet in een overtuigend architecturaal ontwerp. Het ontwerp heeft de vorm van een prototype dat de jury doet denken aan de utopische studies van Étienne-Louis Boullée. Het project schetst op een charmante manier een levendig scenario van het afvalverbrandingsproces. Verschillende aspecten van compositie, functie, technische aspecten en presentatie worden op een prachtige, bijna dramatische, manier behandeld en resulteren in een sterk iconografisch werk. Derde Prijs (500 euro): De derde prijs gaat naar Wytske van de Veen (HS Zuyd/Academie van Bouwkunst Maastricht) voor haar project "Hotel de Boot Gemist".



Dit project is vast het meest besproken werk. Het polariseert op een positieve manier. Het project zet aan tot fantaseren over ruimte. De jury is geïntrigeerd door de gevoeligheid waarmee de verschillende aspecten van het voorstel zijn uitgewerkt. Het project geeft een mening weer op de grens tussen architectuur en kunst, waarbij het complete leven en werk van de ontwerper worden meegenomen. Het is gebaseerd op een bepaald landschap en de omgeving, en ontwikkelt zeer authentieke kunstvoorwerpen die niet alleen een gevoel van plaats oproepen maar ook een gevoel van ruimte. Deze focus op fysieke aspecten en verschijnselen wordt zeer gewaardeerd door de juryleden.

Eervolle vermeldingen gingen nog naar de volgende drie afgestudeerden: Michael Scheuvens (RWTH Aachen) voor het project "HMS Unicorn' Nele Mortelmans (PHL Diepenbeek) voor het project "Floating Farm" Johannes Jung(RWTH Aachen) voor het project "Wohnpolitik - Residence for the EU, Brussels"

De EAP tentoonstelling met de deelnemende projecten is gratis te bezoeken t/m donderdag 2 december 2010 Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Bongerd 18, 6400 AA Heerlen Openingstijden: di-vr 11-17.00; do ook 17-20.00 en za & zo 13-17.00 Publicatie 20 jaar EAP Een engelstalig jubileumboek dat een uitgebreid en rijk geïllustreerd overzicht geeft van 20 jaar EAP. Het boek is voor 10,00 verkrijgbaar aan de balie van het Glaspaleis en sluit perfect aan op de in 2005 verschenen publicatie "EAP 2005-1991". Doelstelling: Door middel van de Euregionale Architectuur Prijs wil SCHUNCK* Architectuur talentvolle, pas afgestudeerde architecten een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert. Daarnaast leidt de onderlinge wetstrijd tussen de instellingen tot een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs en haar eindproducten. Samenwerkingsverband: De zes deelnemende architectuurscholen uit de Euregio Maas-Rijn zijn: RWTH Aachen, Fachhochschule Aachen, ISA Saint-Luc Liège, ISAI Lambert Lombard, PHL Hasselt en de Hogeschool Zuyd /AvB Maastricht. In de prijs participeren voorts de Architektenkammer Nordrhein-Westfalen, de BNA Kring Zuid-Limburg, de Orde van Architecten Limburg en de Ordre des Architectes Liège.

////////////////