Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 november 2010

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie

over de aanpak van huiselijk geweld


1. Hebt u kennisgenomen van het tv-programma Editie.nl waarin aandacht werd besteed aan de campagne van Postbus 51 "my secretscosmetics" tegen huiselijk geweld?{1}


2. Deelt u de mening dat deze campagne waarbij eerst wordt uitgelegd welke cosmetische producten te koop zijn om blauwe plekken, kapotte lippen en bloedrestjes als gevolg van huiselijk geweld, weg te werken en aan het eind van deze spot slechts kort het nummer van het steunpunt huiselijk geweld wordt getoond, zijn doel, namelijk het tegengaan van huiselijk geweld, voorbij schiet? Zo ja, op welke termijn gaat u deze campagne stoppen? Zo nee, wordt het steunpunt door deze campagne aantoonbaar vaker gebeld en hoe vaak?


3. Deelt u de mening dat met deze campagne ook kan worden bereikt dat slachtoffers van huiselijk geweld leren hoe zij op een makkelijke manier blauwe plekken kunnen maskeren? Zo ja, wat draagt dat bij aan het voorkomen van huiselijk geweld? Zo nee, waarom niet?


4. Klopt het dat uit de evaluatie van de eerdere publiekscampagne huiselijk geweld 2009 blijkt dat slechts 8% van de doelgroep na de campagne bekend is met het telefoonnummer dat slachtoffers kunnen bellen voor hulp? Zo ja, wat hebt u met deze conclusie gedaan? Zo nee, wat was het resultaat van de campagne dan wel?


5. Kunt u aangeven wat de publiekscampagne tegen huiselijk geweld tot nu toe heeft gekost en wat de specifieke campagne "My secrets Cosmetics" heeft gekost en welke advies- en reclamebureaus hierbij zijn betrokken?


6. Wat vindt u ervan dat het bellen met 0900 126266 van het steunpunt huiselijk geweld 5 cent per minuut kost en dat dit nummer alleen overdag bereikbaar is? Deelt u de mening dat de kosten en de beperkte bereikbaarheid van dit nummer een obstakel zijn voor slachtoffers van huiselijk geweld? Zo ja, bent u bereid dit nummer gratis en 24 uur per dag open te stellen? Klopt het dat dit ook voor het meldpunt Kindermishandeling geldt?


7. Is het waar dat de Verenigde Naties Nederland heeft berispt om het hulpnummer vanwege de kosten en de beperkte bereikbaarheid? Zo ja, op welke wijze is dit door de VN aan Nederland kenbaar gemaakt en wilt u deze informatie naar de Kamer zenden?


8. Herinnert u zich de motie Arib over het registreren van het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van huiselijk geweld en eergerelateerd geweld? Zo ja, wat is de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van deze motie?


9. Wanneer komt dit kabinet met de wet over verplicht meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?