Persbericht

Zuiderlingen doen duurste aankopen tijdens feestmaand

~ Onderzoek Vente-Exclusive.com: inwoners van Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland geven meeste uit aan decembercadeaus ~

Amsterdam, 15 november 2010 - Nederlanders in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland geven dit jaar opvallend meer geld uit aan sinterklaas- en kerstcadeaus dan hun landgenoten in de noordelijke provincies. Dat blijkt uit recent onderzoek van Vente-Exclusive.com, online marktleider in mode- en lifestyle-artikelen, onder ruim 10.000 Nederlanders.

Noordelingen blijken zich niet zo snel te laten verleiden tot dure aankopen. De resultaten van het grootschalige onderzoek tonen aan dat bijna de helft van de inwoners van Friesland, Drenthe en Overijssel gemiddeld minder dan 25 euro uitgeeft aan een cadeau voor Sinterklaas of Kerst. In Limburg blijven slechts twee op de tien inwoners onder dat bedrag.

Nederlanders uit de zuidelijke provincies laten het geld dan ook flink rollen: maar liefst een kwart van de Limburgers pakt echt groot uit met cadeaus van boven de 100 euro, in Noord-Brabant en Zuid-Holland is dat 20 procent. Dat is aanzienlijk meer dan in Friesland (9%), Drenthe (12%) en Overijssel (13%).

De gemiddelde Nederlander blijkt ook zeker niet zuinig te zijn tijdens de feestdagen. De meeste Nederlanders besteden tussen de 25 en 50 euro aan een decembercadeau en kopen gemiddeld drie tot zes cadeaus. De cadeaus zijn voornamelijk bestemd voor de partner (70%), kinderen (55%) en ouders (50%). Maar een kleine groep Nederlanders denkt ook andere dierbaren: zes procent verwent zijn huisdier met een leuk cadeau tijdens de feestdagen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer Nederlanders hun decemberinkopen online doen. Vier op tien respondenten geven aan in het verleden al wel eens een sinterklaas- of kerstcadeau online te hebben gekocht. Dit jaar is online op cadeaus jagen echt niet meer weg te denken: maar liefst negen op de tien Nederlanders zijn van plan binnenkort online op zoek te gaan naar leuke cadeaus.

Peter Burin, woordvoerder bij Vente-Exclusive.com: "Deze resultaten onderstrepen de vermoedens die wij vanuit onze verkoopgeschiedenis ook al hadden: over het algemeen zijn Nederlanders uit de zuidelijke provincies meer 'big spenders' dan hun noordelijke landgenoten. Samen met Noord-Holland zien wij Nederlanders uit deze provincies ook door het jaar heen de meeste aankopen doen op onze webshop. De zoektocht naar de eerste decembercadeaus is inmiddels begonnen. We zien de verkoop van sieraden, speelgoed en andere typische cadeaus voor Sinterklaas of Kerst nu al sterk toenemen. In de maand november alleen al schatten we dat er in onze webwinkel meer dan 50.000 artikelen gekocht zullen worden."

Grafieken ter illustratie: