Ackermans & van Haaren


Antwerpen, 15 november 2010

(Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november 2007)

Tussentijdse verklaring bij de gang van zaken van
de voornaamste deelnemingen - Derde kwartaal
2010

BOUW, BAGGER EN CONCESSIES
DEME (AvH 50%) heeft in het derde kwartaal verschillende belangrijke contracten ondertekend, waaronder de site voor de Olympische Winterspelen in Sochi Rusland, verdiepings- en onderhoudsbaggerwerk in de LNG haven van Soyo in Angola, baggerwerken voor een LNG-terminal in Mexico, petrochemische- en havenontwikkeling in Maleisië en de bouw van offshore windmolenparken in Duitse wateren. Dit verklaart de evolutie van het orderboek tot 2.122 miljoen euro per 30.09.10 (tegenover 2.073 miljoen euro per 30.06.2010). DEME kende ook in het derde kwartaal een zeer hoog activiteitsniveau bij een quasi volledige bezetting van de vloot. De uitvoering van de vele projecten verloopt zoals gepland en levert de verwachte resultaten op. Ook het investeringsprogramma blijft op schema, oa met de tewaterlating van de cutterzuiger Al Jarraf, die bijzonder geschikt is om te werken in de harde rotsformaties in de Golf. DEME blijft uitgaan van een verdere verhoging van het orderboek per einde boekjaar.
ALGEMENE AANNEMINGEN VAN LAERE (AvH 100%) blijft geconfronteerd met aanhoudend zeer concurrentiële marktomstandigheden.

VASTGOED EN AANVERWANTE DIENSTEN
De huuromzet van LEASINVEST REAL ESTATE (AvH 30,01%) van 3Q10, rekening houdend met de verkoop van Axxes in juli 2010, ligt in lijn met vorig jaar en ook de bezettingsgraad (97,86% tov 97,81% per 30.06.2010) en het huurrendement (7,55% vs 7,57%) bleven stabiel op een zeer behoorlijk peil. De daling van de vastgoedportefeuille (in reële waarde), van 559 miljoen euro eind juni 2010 tot 516 miljoen euro op het einde van het derde kwartaal, was voornamelijk toe te schrijven aan de impact van de verkoop van het Axxes Business Park (ter waarde van 44,4 miljoen euro). In het vierde kwartaal werden ook de zakelijke rechten op het gebouw Louizalaan 250 (Brussel) vervreemd, waardoor de schuldgraad verder daalt tot 44%. EXTENSA (AvH 100%) realiseerde een resultaatsverbetering in het derde kwartaal, voornamelijk dankzij de verkoop van gronden in Wondelgem, Hasselt en Herent. De projecten in Roeselare (België) en Istanboel (Turkije) verlopen zowel op het vlak van de verkoop als de bouw volgens plan. COBELGUARD (AvH 39,6%) kende een verdere succesvolle ontwikkeling van haar zakencijfer en operationeel resultaat, in lijn met de voorbije jaren. Bij FINANCIERE DUVAL (AvH 30%) hebben de exploitatie-activiteiten (vnl. vakantieparken) een goed zomerseizoen achter de rug en leverden aldus de verwachte winstbijdrage. De orderportefeuille binnen de vastgoedactiviteit bleef op een zeer behoorlijk peil door een aantal nieuwe projecten, hetgeen in 2011 moet leiden tot een verhoogde bijdrage tot het resultaat dankzij de recente start van een aantal werven. AvH heeft in het vierde kwartaal haar participatie via een kapitaalverhoging verhoogd tot een co-controle positie (50/50 van 75,59%) naast de stichter-CEO Eric Duval, om zo de verdere uitbouw van de groep te ondersteunen.
ANIMA CARE (AvH 100%) beheerde per 30.09.10 268 bedden gespreid over haar drie woon- en zorgcentra in Aalst, Berlare en in het Résidence du Peuplier (Haut-Ittre) dat in juli verworven werd. Op basis van deze 268 bedden in exploitatie realiseerde Anima Care een break-even resultaat. Daarnaast bereidt Anima Care de realisatie van greenfieldontwikkelingen voor (180 bedden).

FINANCIELE DIENSTEN
BANK DELEN (AvH 78,75%) realiseerde in het derde kwartaal opnieuw een heel sterk resultaat. De toevertrouwde activa kenden een aanzienlijke stijging tot 14.587 miljoen euro (vs 13.996 miljoen euro per 30.06.2010 en 13.243 miljoen euro per 31.12.2009), zowel als gevolg van een positief beurseffect, als dankzij een aanhoudend sterke netto inflow van nieuwe kapitalen, waartoe alle kantoren van Bank Delen en ook het agentschappennetwerk van Bank J.Van Breda & C° bijdroegen. Ook BANK J.VAN BREDA & C° (AvH 78,75%) realiseerde een sterk commercieel derde kwartaal. Het door cliënten belegd vermogen steeg tot 6.341 miljoen euro (vs. 5.969 miljoen euro eind juni 2010 en 5.644 miljoen euro eind 2009), voornamelijk door de aangroei van de klantendeposito's (tot 2.731 miljoen euro) en deels door een stijging van toevertrouwde activa (tot 3.610 miljoen euro). Het kredietvolume voor doelgroepcliënten bleef min of meer stabiel op 2.180 miljoen euro, terwijl de voorzieningen voor kredietverliezen (0,16% van de kredietportefeuille) licht stegen maar wel onder controle bleven.

PRIVATE EQUITY
De resultaten in het derde kwartaal van de private equity deelnemingen liggen in lijn met de vorige kwartalen en wijzen op een voorzichtig economisch herstel. GROUPE FLO (GIB 47,72%) bevestigt de trend van duurzame rentabiliteitsverbetering en realiseerde over de eerste 9 maanden van het jaar zowel een stijging van de omzet (+5,6% tot 277 miljoen euro,
+7,5% op een vergelijkbare basis) als van het resultaat (+ 146% tot 8,8 miljoen euro). Groupe Flo plukt aldus de vruchten van de aanpassing van haar aanbod en haar bedrijfsprocessen aan de gewijzigde consumptiepatronen.
Sofinim heeft in oktober 2010 haar deelneming in HERTEL verhoogd met 5% tot 46,5%. Hertel zet haar internationale ontwikkeling voort en heeft in de loop van 3Q10 acquisities afgerond in China, Australië en in Azerbeidzjan.
EURO MEDIA GROUP (Sofinim 22,2%), de Europese marktleider op het vlak van audiovisuele technische diensten, heeft aangekondigd dat het de eerste stap heeft gezet voor het verkrijgen van een beursnotering, onder voorbehoud met name van de voorwaarden op de markt. Deze IPO moet EMG toelaten haar groeimogelijkheden te versterken en haar positie als marktleider te bevestigen. AR METALLIZING (het vroegere Alupa), producent van vacuüm gemetalliseerd papier, (Sofinim 100%) heeft de overname van haar Italiaanse concurrent Rotoflex succesvol kunnen afronden. Dankzij deze overname is ARM uitgegroeid tot de wereldwijde marktleider in haar sector. De integratie van beide bedrijven verloopt beter dan verwacht.

ENERGIE EN GRONDSTOFFEN
De plantagegroep SIPEF (AvH 22,74%) is er in het derde kwartaal in geslaagd de daling van de productievolumes van palmolie te halveren tot -3,8% (in vergelijking met -7,8% eind juni 2010). Er wordt dan ook verwacht dat de totale productievolumes voor palmolie voor 2010 deze van 2009 zullen benaderen. Bovendien bereikte de palmoliemarkt op het einde van het derde kwartaal het hoogste prijsniveau (USD 930 CIF Rotterdam) sinds het begin van het jaar. De winstverwachtingen evolueren dan ook naar een verbetering van de recurrente resultaten van 2009. SAGAR CEMENTS (AvH 14,99%) werd in het derde kwartaal geconfronteerd met slechte prijscondities en een terugval van de productie- en verkoopvolumes. Naast de klassieke seizoensimpact van de moesson, die dit jaar bovendien bijzonder zwaar was, is er de sterke impact van de huidige overcapaciteit in de Zuid Indische cement markt. Recent werd de fusie met Amareswari Cement aangekondigd. Enerzijds laat het gebruik van de maalcapaciteit van Amareswari, Sagar toe om haar clinker capaciteit optimaal te benutten. Daarnaast beschikt Amareswari over substantiële reserves kalksteen die niet alleen de grondstofpositie van Sagar Cements versterken, maar bovendien naadloos aansluiten met de eigen reserves. Amareswari beschikt zelf niet over de mogelijkheid om clinker te produceren.
Ook ORIENTAL QUARRIES & MINES (AvH 50%) is niet immuun voor de seizoensgebonden impact van de moesson, maar ging desondanks verder met de opbouw van de productiecapaciteit. De opstart van de vierde groeve en van de breek- en zeefinstallatie in Bangalore is in de loop van het vierde kwartaal voorzien.

AvH & Subholdings
De netto-thesauriepositie van AvH bedroeg 94,7 miljoen euro per 30.09.2010, tegenover 97,8 miljoen euro op het einde van de eerste jaarhelft.

Vooruitzichten 2010
Niettegenstaande het economisch herstel broos blijft, is de Raad van Bestuur van AvH overtuigd dat de courante resultaten van de groep een belangrijke groei zullen vertonen voor het lopende boekjaar 2010.

Financiële kalender
3 maart 2011 Jaarresultaten 2010
18 mei 2011 Tussentijdse verklaring Q1 2011
23 mei 2011 Gewone algemene vergadering
25 augustus 2011 Halfjaarresultaten 2011
18 november 2011 Tussentijdse verklaring Q3 2011
Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 5 kernsectoren: bouw, bagger en concessies (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - Algemene Aannemingen Van Laere, een toonaangevende aannemer in België), vastgoed en aanverwante diensten (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedbevak - Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België, Luxemburg en Centraal-Europa), private banking (Bank Delen, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België - Bank J.Van Breda & C°, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), private equity (Sofinim, één van de grootste risicokapitaalverschaffers in België, en GIB), en een recente ontwikkeling naar energie en grondstoffen. De AvH groep vertegenwoordigde in 2009 op economisch vlak, via haar aandeel in de participaties, een omzet van 2,4 miljard euro en stelt ongeveer 16.000 mensen tewerk. De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. AvH is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT index van Euronext Brussel en in de Europese DJ Stoxx 600.
Website
Alle persberichten van AvH en haar belangrijkste groepsvennootschappen evenals de 'Investor Presentation' kunnen geraadpleegd worden op de AvH website : www.avh.be. Geïnteresseerden die de persberichten via e-mail wensen te ontvangen kunnen zich inschrijven via deze website, rubriek 'Nieuws'. Voor bijkomende informatie kunt u telefonisch terecht bij: Luc Bertrand, CEO - Voorzitter van het Executief Comité tel: +32.3.231.87.70
e-mail: dirsec@avh.be
Jan Suykens, Lid van het Executief Comité Tom Bamelis, Lid van het Executief Comité tel: +32.3.897.92.36 tel: +32.3.897.92.42
e-mail: dirsec@avh.be e-mail: dirsec@avh.be