Partners in art, 4 keer 20.000 euro voor hedendaagse beeldende kunst

15/11/2010 11:41

CERA

Cera Partners in art steunt twaalf kunstenaars. Dit jaar selecteren we er opnieuw vier. Cera steunt drie jaar na elkaar telkens vier projecten van Belgische kunstenaars of van kunstenaars die in België verblijven. Zij worden voor deze periode onze partner. Partners in Art is dit jaar aan z'n tweede jaargang toe. Volgend jaar heeft de derde en laatste selectie plaats.

Onze partners voor de selectie van 2010 zijn:

Lucile Desamory

Marc Schepers

Wim Catrysse

Geert Goiris

Cera Partners in Art richt zich tot drie doelgroepen:

Jonge kunstenaars:

Per jaar steunt Cera een of twee projecten met jonge beeldende kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan. Zij beschikken over een breed referentiekader en hebben al bewezen over een meer dan gemiddeld potentieel te beschikken om te kunnen doorgroeien tot de top van de Belgische kunstscene. Ook het potentieel om in een internationaal kader te kunnen meespelen is aanwezig. Het project met Cera kan een ingrijpend verschil maken in de artistieke ontwikkeling van deze kunstenaars en/of voor de ontwikkeling van hedendaagse kunst in België.

Dit verschil is dus niet alleen van belang voor de betrokkenen zelf, maar ook voor de kunstwereld en heeft een duidelijk maatschappelijke relevantie.

Referentiekunstenaars:

Daarnaast steunt Cera per jaar een of twee projecten met kunstenaars die een voldragen oeuvre hebben opgebouwd en die als referentie gelden voor de huidige jonge garde. Zij hebben een oeuvre van hoge kwaliteit, maar krijgen daarvoor van de gemeenschap onvoldoende waardering. Zij beschikken zelf niet over de middelen om projecten te realiseren die hierin een hefboomrol kunnen vervullen. De geselecteerde projecten dragen bij tot het vastleggen en voor toekomstige generaties ontsluiten van ons recente kunstpatrimonium.

Mid-career kunstenaars:

De selectiecommissie heeft dit jaar ook haar keuze laten vallen op projecten van kunstenaars die zich tussen de twee al bestaande categorieën bevinden.

Dit voorjaar lanceerde Cera voor de tweede keer de oproep Cera Partners in Art bij een honderdtal experten in de sector. Begin juli ontvingen we 20 dossiers.

Een zeskoppige commissie van mensen met een grondige kennis van de beeldende kunstensector , selecteerde in onderling overleg een project in elke categorie en twee projecten van mid-career kunstenaars. De geselecteerde kandidaten worden voor een periode van drie jaar partner van Cera. Elk project krijgt een van de commissieleden en de persoon die het project heeft ingediend als begeleider tijdens het traject.

Partners in Art moet een brugfunctie vervullen tussen kunst en samenleving.

Cera ondersteunt enerzijds projecten met een duidelijke maatschappelijke relevantie en laat anderzijds een breder publiek kennismaken met interessant werk en interessante projecten van beeldende kunstenaars.

Over Cera

Cera is een van de grootste coöperaties van het land. Cera controleert ruim 30 % van de aandelen van KBC Groep. Naast een dividend biedt Cera haar vennoten vennotenvoordelen aan in de vorm van kortingen op goederen en diensten. Via een getrapte inspraakstructuur worden de vennoten actief betrokken bij het Cera-beleid. Zo beslissen zij onder meer over de toekenning van steun aan regionale projecten. Cera ondersteunt jaarlijks meer dan 500 regionale, provinciale, nationale en internationale projecten.

Toelichting geselecteerde projecten Partners in Art - Selectie 2010

Vanaf 1 januari 2011 gaat Cera vier nieuwe partnerships aan:

1. Kunstenaar: Lucile Desamory

Categorie: jonge kunstenaar

Begeleider Partners in Art: Bart De Baere

Project: realisatie van de film 'Le coin du diable'; in deze film komen alle aspecten van de kunstpraktijk van Lucile Desamory samen.

2. Kunstenaar: Marc Schepers

Categorie: referentiekunstenaar

Begeleider Partners in Art: Luk Lambrecht

Project: Marc Schepers werkt rond participatie en interactie van en met de toeschouwers en ontwikkelt regelmatig werken met een maatschappelijke inslag.

Het project omvat twee sporen:

- verslag van de activiteiten van de kunstenaar sinds 2003 in de Antwerpse wijk Europark (Linkeroever) als bijlage bij <H>ART

- publicatie in boekvorm over de activiteiten van Marc Schepers sinds 1979 met verwijzingen naar zijn vroeger werk

3. Kunstenaar: Wim Catrysse

Categorie: mid-career-kunstenaar

Begeleider Partners in Art: Anne Pontegnie

Project: Video-installatie op basis van reeds gerealiseerde opnames op locaties in Java, Indonesië, onderzoek, publicatie.

4. Kunstenaar: Geert Goiris

Categorie: mid-career-kunstenaar

Begeleider Partners in Art: Eva Wittocx

Project: onderzoek en uitvoering project 'Adieu', waarin Geert Goiris op zoek gaat naar een eschatologie: een voorstelling van het einde der tijden; boek.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel