Ingezonden persbericht


Persbericht

Foscan® helpt 68% uitbehandelde hoofdhalskankerpatiënten

Europees onderzoek heeft aangetoond dat 68% van de patiënten met hoofdhalskanker goed reageert op photodynamische therapie (PDT) in combinatie met het geneesmiddel Foscan® van biolitec. De waarschijnlijkheid dat een patiënt na vijf jaar tumorvrij leeft, bedraagt ongeveer 27% .

Jena/Amsterdam, 15. November 2010 - Biolitec AG, een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van photodynamische therapie (PDT), brengt met Foscan een nieuw medicijn op de markt voor patiënten met kankeraandoeningen in het hoofdhalsgebied. Foscan wordt in combinatie met PDT gebruikt en heeft uitstekende resultaten opgeleverd bij uitbehandelde patiënten, d.w.z. bij wie geen van de standaardbehandelingen, zoals een operatie, bestraling of chemotherapie c.q. een combinatie ervan, heeft aangeslagen.

Europees onderzoek in 13 kankercentra in vier landen heeft aangetoond dat 68% van de uitbehandelde patiënten met hoofdhalskanker goed of zeer goed reageert op de behandeling. De kans dat deze groep na vijf jaar nog tumorvrij leeft, bedraagt ongeveer 40%. Als alle behandelde patiënten in aanmerking genomen worden, is dat percentage 27%. Het merendeel van de behandelde patiënten geeft aan dat de levenskwaliteit gedurende de looptijd van het onderzoek aanzienlijk verbeterd is. Over het geheel genomen blijkt uit het onderzoek dat ongeveer de helft van de patiënten uit de genoemde doelgroep kans heeft om te genezen en dat de photodynamische therapie niet alleen maar een palliatief effect heeft.

In het kader van de therapie krijgt de patiënt eerst het geneesmiddel Foscan®, een zogenoemde photosensitizer, van biolitec pharma Ltd., toegediend. Als de werkzame stof zich na enkele dagen heeft geconcentreerd in het tumorweefsel, volgt de behandeling met laserlicht (PDT) en worden de cellen van het aangetaste weefsel door activering van de werkzame stof vernietigd.

De kankersoorten die behandelbaar zijn met Foscan in combinatie met PDT zijn alle kwaadaardige tumoren in het hoofdhalsgebied waarbij het zogenoemde plaveiselepitheelcarcinoom het meest voorkomt, zoals mondholtekanker, tongkanker of keelkanker. Ook recidiverende vormen van kanker, d.w.z. tumoren die bij deze kankersoorten terugkomen, kunnen worden behandeld met de photodynamische therapie. Hersentumoren vallen nog niet onder de behandelbare aandoeningen.

Het geneesmiddel Foscan is door het Europees Geneesmiddelenbureau, EMEA, voor heel Europa goedgekeurd voor de palliatieve behandeling van hoofd- en halskanker.

Met vragen kunt u terecht op 06-20519639 of infopdt@nki.nl.


---