Grote salarisenquête uitgevoerd door VKbanen en Berenschot


AMSTERDAM, 20101115 -- Zaterdag 13 november heeft VKbanen de uitkomsten gepubliceerd van een grootscheeps onderzoek onder werknemers over trends en tevredenheid op het gebied van salaris. De grote salarisenquête is uitgevoerd in samenwerking met Berenschot en verscheen in de VKbanen special `Weet Wat Je Waard Bent' bij de Volkskrant.

Het onderzoek levert een aantal opzienbarende bevindingen:



Slechts helft werknemers verwacht loonstijging

Bijna de helft (48%) van de werknemers verwacht dat hun loon het komende jaar gelijk blijft, terwijl 4% op een loondaling rekent. Deze verwachtingen verschillen wel per sector. In het onderwijs zijn de verwachtingen het minst rooskleurig; slechts 36% verwacht dit jaar meer te gaan verdienen. Dit in tegenstelling tot de juridische dienstverlening, waarin bijna 70% een salarisstijging verwacht.



Academici verdienen het meest

Het maakt nog steeds uit of je een hbo- of wo-diploma op zak hebt. Academici verdienen gemiddeld ¤ 500 meer dan hbo'ers. In de geneeskunde is het verschil in loon het grootst (¤ 1396), terwijl het salarisverschil onder werknemers met een geschiedenisdiploma het kleinst is (¤ 68).



Kunstsector betaalt het slechtst

De kunstsector is voor zowel hbo'ers als wo'ers de slechtst betalende sector. Daarentegen wordt door hbo'ers het meest verdiend in de transport en logistiek en strijken wo'ers het meeste geld op in de industrie.



Jobhoppen niet garant voor een beter salaris

Drie van de vier werknemers zegt binnen een jaar op zoek te gaan naar een andere baan, waarbij het loon een belangrijke rol speelt. De grote salarisenquête laat echter zien dat jobhoppen niet garant staat voor een beter salaris. Ook leidt jobhoppen ertoe dat men kritischer wordt ten opzichte van het salaris én werkt het gevoelens van onrust en ontevredenheid in de hand.



De grote salarisenquête Voor het onderzoek zijn 6.148 werknemers uit 18 verschillende sectoren ondervraagd over de hoogte van hun loon, de tevredenheid hierover en de toekomstverwachtingen. Ook is gepeild in hoeverre zij op zoek zijn naar een andere baan en wat daarvoor de reden is. 60% van de respondenten is man en 40% is vrouw, 54% werkt in de non-profitsector ten opzichte van 46% in de profitsector en 84% heeft een vast contract.

Berenschot
Berenschot is een onafhankelijk organisatieadviesbureau met 500 medewerkers in de Benelux. Al ruim 70 jaar werkt de organisatie voor opdrachtgevers in de publieke en private sector. Berenschot is een oer-Nederlands bureau met een internationale oriëntatie. Meer informatie: www.berenschot.nl

VKbanen
VKbanen is onderdeel van de Persgroep Banen, de verkooporganisatie van de Volkskrant, VKbanen.nl, AD, Trouw en Het Parool. VKbanen is hét carrièreplatform voor hoger opgeleiden met maandelijks een bijlage bij de Volkskrant op zaterdag. Daarnaast biedt
www.VKbanen.nl continu inspirerende redactionele content over werk en persoonlijke ontwikkeling.





Ingezonden persbericht