Evangelische Omroep


---

Hilversum, vrijdag 12 november 2010 PB253

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 46

Ingang Oost, maandag 15 november, 19.30 uur, Nederland 1 Robin Kristoffers heeft een onaangenaam ongelukje opgelopen. De Ambulancedienst brengt mevrouw Van der Klap naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zij is uit een taxi gevallen. Ria Stenveld heeft zich bij de Spoedeisende Hulp gemeld, omdat ze last heeft van hartritmestoornissen. Michelle Groeneveld is onder haar paard terechtgekomen, ze heeft nu last van haar onderbeen.

Het Familiediner, maandag 15 november, 22.10 uur, Nederland 1 'Hand in hand, kameraden', zongen zwagers Henk en John altijd gebroederlijk in het Feyenoord stadion. Maar tijdens de kerst gaat het mis. De hond van John is niet welkom bij het kerstdiner. Dus stelt hij John voor de keuze: die hond eruit, of ik eruit. En dat wordt Henk. Tot groot verdriet van de familie is sindsdien al het contact tussen de zwagers verbroken. Vooral John mist Henk verschrikkelijk en ook zijn dochter Ilse zou het graag anders zien. Zij gaat trouwen en wil zowel haar vader als haar oom op haar feest zien. Met een persoonlijke boodschap van John de Wolf probeert Bert de partijen aan het verzoeningsdiner te krijgen. Blijft het bij woorden of stellen de heren vandaag een daad? De verrassing is groot als de deur van de limousine open gaat.

En: Wim kan zijn broer Gert en zus Magda nooit samen uitnodigen. De oorsprong van de ruzie is onduidelijk. Ging het nu om het te kleine cadeautje, of om de vergoeding voor het verhuisbusje? Het conflict sleept al 10 jaar. Joke heeft er genoeg van: haar vriend Wim wordt binnenkort 50. Een mooie gelegenheid om de broers en zussen weer bij elkaar te brengen. Ze vraagt Bert te bemiddelen in de familievete. Het blijkt een bijzonder lastige opdracht. Wat zuster Magda betreft, is een hereniging aan het sterfbed vroeg genoeg. En Gert neemt snel de benen als hij Bert aan ziet komen. Wat volgt is een ontknoping die niemand verwacht.

De Verandering, dinsdag 16 november, 18.25 uur, Nederland 2 Ieder kind heeft recht op liefde en bescherming. Maar Mario van der Hulst wordt door zijn vader op straat gezet als hij nog maar 11 jaar oud is. Mario was een ongewenst kind en de gevolgen daarvan moet hij een leven lang met zich meedragen. Toch heeft hij zich van jongs af aan beschermd gevoeld door iets of iemand. Als hij veel ouder is, ontdekt hij wat dat 'iets' of 'iemand' is! Nu probeert Mario zelf een goede vader voor zijn 3 kinderen te zijn, iets waar hij zelf altijd zo naar verlangd heeft.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Intensive Care, dinsdag 16 november, 19.30 uur, Nederland 1 Gelaatsafwijkingen bij kinderen, het wonder van plastische chirurgie In het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis is een team van specialisten actief met het behandelen van ernstige afwijkingen van het gelaat. Meestal gaat het om afwijkingen sinds de geboorte. Plastische operaties bieden niet alleen verbetering van bijvoorbeeld ademhalen, maar zorgen ook voor een 'normaal' gezicht, waardoor het kind ook sociaal veel beter kan functioneren.

XMIX, woensdag 17 november, 13.55 uur, Nederland 3 De bruidsjurk
Op de ochtend van de bruiloft verdwijnt de jurk van de bruid. Waar moet de bruid nu in trouwen? XMIX komt in actie om de jurk te zoeken en gaat op boevenjacht. Maar is dit wel het werk van een stelletje boeven?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

De Pelgrimscode, donderdag 18 november, 20.30 uur, Nederland 1 Turkije
De 9 overgebleven bekende Nederlanders trekken in de voetsporen van de Middeleeuwse pelgrims door naar de Turkse streek Cappadocië. In dit indrukwekkende landschap hielden zich in de Romeinse tijd ruim twintigduizend christenen schuil in ondergrondse steden. De bekende Nederlanders gaan in dit gebied de strijd met elkaar en zichzelf aan. Wie begrijpt er al iets van de ingewikkelde Pelgrimscode? En wie moet er na het uitvoeren van loodzware opdrachten naar huis?

Hoedoejijdat.nu, donderdag 18 november, 24.00 uur, Nederland 2 Annelies
'Ik ben een dertiger met een druk leven: ik ben getrouwd met Kees, we hebben een tweeling van vijf, ik heb een baan voor 20 uur per week en ik wil heel graag mijn sociale contacten ook bijhouden. Maar ik kom tijd en energie te kort om mijn huishouden op orde te brengen en te houden. Als ik van plan ben iets op te ruimen in huis, dan begin ik er wel aan, maar doordat ik teveel dingen tegelijk te wil doen, verlies ik 't overzicht en maak ik het niet af. En daar baal ik van. Ik heb moeite met plannen, opruimen en doorzetten. Misschien wil ik ook wel teveel. Hebben jullie tips voor me?'

Met deze vraag van Annelies begint de uitzending van Hoedoejijdat.nu deze week. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en heeft tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. Een van de tips die Annelies krijgt, is om met de hulp van een professional organizer een rommelkamer in haar huis op te ruimen. Zo leert ze bijvoorbeeld om direct bij het opruimen al te beslissen wat er met de spullen moet gebeuren: in de vuilnisbak, naar de kringloop of bewaren. Ondertussen gaat Mirjam Bouwman op zoek naar mensen die net als Annelies moeite hebben met plannen, opruimen en doorzetten...

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 19 november, 14.40 uur, Nederland 3 Dromen
Elly vertelt over een koning die heel raar droomt. Dop en Kurk dromen ook heel raar. Ze dromen dat ze heel ver lopen. En dat ze bijna tegen een fietser botsen. En dat ze bijna in een kuil induikelen. En dat ze bijna van een huis vallen. En dat ze bijna tegen een vrachtwagen aanlopen. En dat ze heerlijk in slaap vallen op een lekker zacht bed. Maar dan opeens worden ze wakker! Waar zijn ze en wie is vreemde man?

De Dorpsdokter, vrijdag 19 november, 19.27 uur, Nederland 1 Bij Piet komt een mevrouw, die haar oren wil laten uitspuiten, omdat ze zo slecht hoort. Dokter Rosemarie onderzoekt het zoontje van de familie Altena. Hij heeft rode, korstige plekken en dat heet huidgriep. En mevrouw Van Riesen komt bij hem. Zij heeft een ernstig ontstoken been, mogelijk ontstaan doordat zij celliste is. Dokter Roelof gaat langs bij de heer Bokkes. Hij heeft bloedarmoede ten gevolge van een verminderde nierfunctie, hartproblemen en een infectie. Ook ontvangt hij mevrouw Meijer. Zij heeft heeft rare plekken op haar huid, waarschijnlijk door medicijngebruik. En Roelof heeft eindelijk tijd om de wilgen in te korten.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Rail Away, zaterdag 20 november, 17.55 uur, Nederland 2 Stoom in China
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Een legendarische stoonrit over de Jingpeng Pas in een zeer winters China.

Nederland Zingt, zaterdag 20 november, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt vanuit de Cunerakerk in Rhenen met medewerking van Jubilate Deo uit Woudenberg o.l.v. Marco den Toom, Vocaal ensemble CALL o.l.v. Pieter Jan Leusink, Mariëtte Oelderink, sopraan, Hineni Kamerorkest, Johan Bredewout, piano, Harm Hoeve, orgel. De Cunerakerk is de voornaamste kerk van Rhenen. De kerk is ontstaan doordat Rhenen in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was. De pelgrims kwamen op de relieken van de Heilige Cunera af.

Korenslag, zaterdag 20 november, 19.55 uur, Nederland 2 In Korenslag strijden vijftien koren om de titel 'Het beste koor van Nederland'. In deze tweede uitzending zetten Jokolo uit Nijmegen, Switch, eveneens uit Nijmegen, en Vocal Group Utrecht uit de Domstad hun beste beentje voor. Eén van deze drie koren gaat aan het eind van de aflevering door naar de halve finale.

De koren krijgen drie muzikale opdrachten: het zingen van een medley met nummers van één groep of artiest, deze week Alain Clark, het uitvoeren van een song die haaks staat op het repertoire dat ze normaal gesproken brengen en een optreden met een bekende artiest. Deze aflevering is dat Sabrina Starke.

Er zijn vijf voorrondes, waarbij de jury steeds één koor selecteert voor een plek in de halve finale. Na alle voorrondes voegt de jury daar nog één koor, gekozen uit de 10 afvallers, aan toe. Slechts zes koren maken dus kans op die felbegeerde plek in de halve finale. De jury van Korenslag bestaat dit jaar uit Janke Dekker, André Bijleveld en Maik de Boer. Presentatie: Marc Dik.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 21 november, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer gaat vandaag langs bij Theo van der Sluis. Als jongeman begint Theo als jongerenwerker in Stadskanaal en later den Haag. Hij spreekt veel jongeren, vooral degenen die diep in de problemen zitten vanwege allerlei situaties. In Den Haag komt hij veel in aanraking met verslaafden aan heroine, cocaine. Hij ziet hoe het levens kapotmaakte. Dan ontstaat langzamerhand het idee om aan preventie te gaan doen door voorlichting te geven aan jongeren van 12 tot 16 jaar. En zo ontstond 25 jaar geleden de stichting 'Voorkom'. Ds. Arie maakt op een VMBO een les mee van Theo, samen met Annelies, die verslaafd geweest is aan cocaine en daarover vertelt. De leerlingen mogen vragen stellen en doen dat dan ook op een openhartige manier. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Verborgen Verhalen, zondag 21 november, 14.45 uur, Nederland 3

De hoofdrol

'Eén vonkje is genoeg om een heel bos in brand te zetten' Jakobus 3 vers 5

Het gewone leven vindt Malou maar saai. Maar sinds ze goede verhalen uit haar duim zuigt met zichzelf in de hoofdrol, vindt iedereen haar een stuk interessanter. En als ze een verhaal verzint over hoe die vervelende leraar Bakker haar heeft mishandelt, hoort ze er helemaal bij. Alleen, dit verhaal begint uit de hand te lopen. En kan ze dan nog wel terug?

'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Jong, zondag 21 november, 21.30 uur, Nederland 3
Zij is jager, zij veganist
Corrien (21) is jager. Op haar slaapkamer hangt haar grote trots: een gewei van een 400 kilo zwaar hert. Lisette (27) is veganist. Ze gebruikt geen enkel dierlijk product. Om haar levenstijl te promoten schreef ze het boek 'Veggie in Pumps'. Allebei zijn ze gek op de natuur, alleen wel op hun hele eigen manier! De gemiddelde Nederlander eet zo'n 89 kilo vlees per jaar. Als rechtgeaarde Bourgondiër doet presentator Manuel Venderbos hier niet voor onder. Toch laat hij zich in deze aflevering door Lisette uitdagen 3 dagen veganistisch te eten. Met een tas vol veganistische boodschappen als brood, kaas, chili con veggie, sojayoghurt en zelfs een veganistische breezer gaat hij deze uitdaging aan. Maar niet voordat hij met Corrien een jachttripje maakt naar Engeland. Nog voor zonsopgang lopen ze door het bos op zoek naar wild. Wie mans genoeg is om te jagen moet ook mans genoeg zijn om te villen en ontleden vindt Corrien. Maar die confrontatie valt vleeseter Manuel zwaarder dan hij dacht...


Noot voor redacties
Noot voor redactie,