Amakem ontvangt 1,2 miljoen euro subsidie van IWT voor ontwikkeling van geneesmiddel voor COPD

DIEPENBEEK, België--(BUSINESS WIRE)-- 20101115 --

Amakem kondigt vandaag aan dat het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) een subsidie van 1,28 miljoen euro heeft toegekend voor de ontwikkeling van Amakem’s geneesmiddel voor de behandeling van chronisch obstructieve longaandoeningen (COPD).

Amakem werd begin dit jaar opgericht door Dirk Leysen (CSO) en Olivier Defert (directeur externe R&D;), voormalige onderzoekers bij Devgen. Kort daarna werd het team versterkt door Jack Elands, CEO van Amakem en hier aan het woord: “COPD is een ernstige ziekte die tot op heden niet kan genezen worden. De zogenaamde kinase-inhibitoren lijken veelbelovend als geneesmiddel maar falen meestal in de kliniek wegens bijwerkingen. Wij hebben dan ook een technologisch platform ontwikkeld om hiervoor een oplossing te bieden.”

Amakem spitst haar aandacht namelijk toe op de ontwikkeling van geneesmiddelen met een lokale werking (Localized Drug Action). Door een algemene blootstelling aan het lichaam te vermijden, worden nevenwerkingen in organen die niet het doelwit van de behandeling zijn geminimaliseerd en zijn de geneesmiddelen dientengevolge veiliger. Dirk Leysen licht verder toe: “Rho kinase (ROCK) is een belangrijke speler in het ontstekingsproces bij COPD maar blijkt een moeilijk therapeutisch doelwit daar de bestaande ROCK-inhibitoren bijwerkingen veroorzaken. Amakem heeft haar technologisch platform toegepast om ROCK-inhibitoren met een lokale werking te ontwikkelen. Deze inhibitoren blijken zowel de ontsteking als de vernauwing van de luchtwegen aan te pakken zonder cardiovasculaire of andere nevenwerkingen te veroorzaken. Zo kan Amakem’s platform een oplossing bieden om veelbelovende kinase-doelwitten succesvol te vertalen naar efficiënte en veilige geneesmiddelen.”

Jack Elands besluit: “Door de steun van het IWT kunnen we de ontwikkeling van ons geneesmiddel voor COPD aanzienlijk versnellen. Het toekennen van de subsidie onderstreept ook duidelijk de wetenschappelijke kwaliteit van ons ROCK-programma. Onze kinase-inhibitoren hebben het potentieel om daadwerkelijk de onderliggende ziektemechanismen aan te pakken. Op deze manier kan de voortgang van de ziekte gestopt worden hetgeen een doorbraak zou betekenen in de behandeling van COPD.”

Over Amakem NV

Amakem NV is een biofarmaceutisch bedrijf opgericht in 2010 dat veilige en efficiënte geneesmiddelen ontwikkelt voor de behandeling van ziekten zoals COPD, oogziekten en chronische darmontstekingen. Het technologisch platform van Amakem maakt de ontwikkeling van geneesmiddelen met een lokale werking mogelijk. Hierdoor wordt een algemene blootstelling aan het lichaam vermeden en wordt een oplossing geboden voor de nevenwerkingen die de geneesmiddelenklasse van kinase-inhibitoren vaak met zich meebrengt.

Begin 2010 haalde Amakem 1,5 miljoen zaaikapitaal op. De financieringsronde werd geleid door LRM en ondersteund door Vinnof (het innovatiefonds van PMV), Life Sciences Research Partners en door een inbreng van activa, intellectuele eigendomsrechten en know-how van de voormalige farmadivisie van Devgen. Amakem is gevestigd in de life sciences incubator BioVille, gelegen op de biomedische campus van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek.

CONTACT:
Amakem NV
Jack Elands, CEO
jack.elands@amakem.com

+32 474 828 580