Akvo.org lanceert online platform voor transparante ontwikkelingshulp


DEN HAAG, 20101115 -- Afgelopen vrijdag heeft de in Nederland gevestigde non-profit stichting Akvo de nieuwste versie van haar online platform voor transparante ontwikkelingshulp gelanceerd. Het Akvo platform (akvo.org) maakt het mogelijk om op een gemakkelijke manier het verloop van projecten te laten zien, fondsen te werven, en kennis te delen. Organisaties kunnen internet en mobiele telefonie gebruiken om snel en effectief over hun werk te rapporteren. Op dit moment werkt Akvo al met meer dan 200 partners in 47 landen.

Medeoprichter en Akvo-directeur Peter van der Linde: "Iedereen ziet de noodzaak om de transparantie in de ontwikkelingssector te verhogen. Ons idee was dat ieder ontwikkelingsproject, of het nou groot of klein is, een eigen webpagina zou moeten hebben met alle relevante informatie en regelmatige voortgangsberichten met tekst, foto en video. Wij hebben een open-source platform gebouwd wat dat mogelijk maakt, met daarnaast nog mogelijkheden voor fundraising en het delen van kennis over wat werkt en wat niet."

Het Akvo platform
Het Akvo platform heeft een webpagina voor elk project, een foto- en videogalerij, geo-locatie en Google Maps integratie. Partners kunnen updates sturen vanuit het veld via een eenvoudige webinterface of met hun mobiele telefoon via SMS. Op een projectenmarktplaats kunnen donoren projecten zoeken die aan hun eisen voldoen en ze financieren. Partners delen kennis over water, sanitatie, economische ontwikkeling, gezondheidszorg en educatie via een wiki. Het platform biedt distributed publishing: partners kunnen 'widgets' in hun eigen website integreren die volautomatisch de laatste projectinformatie laten zien.

MFS financiering
Akvo maakt deel uit van twee MFS consortia die deze maand in totaal bijna 100 M Euro toegewezen hebben gekregen door het Ministerie van Buitenlandse zaken. Zowel in het WASH consortium (Simavi, AMREF, ICCO, RAIN, WASTE en Akvo) als in het Connect for Change consortium (IICD, Cordaid, Edukans, ICCO en Akvo) zal de Akvo software worden ingezet om online over de voortgang van projecten te rapporteren en om kennis te delen, om zo de transparantie van de bestede publieke gelden te verhogen.

Voorbeelden
Akvo helpt scholen, festivals, bedrijven, Rotary clubs en andere organisaties om op een transparante en betrouwbare manier een ontwikkelingsproject te financieren, waarbij de voortgang van het project online gevolgd kan worden. Zo heeft bijvoorbeeld de restaurantketen Le Connaisseur een project in Ethiopië gefinancierd door Earth Water te verkopen, en een deel van de verkoopprijs te doneren via Akvo. Een Akvo widget op de website van Le Connaisseur maakte het verloop van het project inzichtelijk.

In april dit jaar leverde Akvo de projecten en online projecteninfrastructuur voor de internationale Live Earth Run for Water, waar onder andere Prins Willem Alexander aan deelnam. Akvo is sinds twee jaar betrokken bij theater festival De Parade, waar ze samen met partners zorgt voor de aankleding van de toiletblokken, en de besteding van het daar gedoneerde geld aan waterprojecten in Afrika en Azië. Akvo zorgt ervoor dat de projecten van Wandelen voor Water -- de jaarlijkse sponsorwandeling waar 18.000 schoolkinderen aan deelnemen -- online door kinderen gevolgd kunnen worden.

Vodafone Mobile Clicks
In oktober van dit jaar was Akvo de beste Nederlandse inzending van de Vodafone Mobile Clicks 2010 wedstrijd met de ontwikkeling van de Akvo Phone, een applicatie voor mobile telefoons waarmee het mogelijk wordt om digitaal versleutelde foto's en tekst te verzenden met verifieerbare GPS locatie, tijd, en identiteit van de verzender. De applicatie wordt in eerste instantie ontwikkeld om het ontwikkelingswerkers mogelijk te maken om de ontwikkeling van een project op een transparante en betrouwbare manier op locatie met behulp van een mobiele telefoon te documenteren.

Stichting Akvo
Stichting Akvo is een non-profit organisatie die open-source internet en mobiele telefonie toepassingen ontwikkeld voor de ontwikkelingssamenwerkingsector. Op dit moment werkt Akvo met meer dan 200 partners in 47 landen. Akvo is twee jaar geleden opgericht, en heeft onder andere met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Schokland fonds) het Akvo platform ontwikkeld. Akvo is gevestigd als stichting in Nederland, en haar team komt uit Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en de VS.

Akvo





Ingezonden persbericht