Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 10 november 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nummer 18 van 13 november, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Onderwijsassistenten voelen zich gebruikt Onderwijs- en klassenassistenten verrichten taken die niet bij hun functie horen en waarvoor ze dus niet worden betaald. Assistenten voelen zich gebruikt, gemanipuleerd en soms geïntimideerd. Een teamleider zei: 'Ik weet niet of jij hier nog lang werkt als je niet akkoord gaat met de functieomschrijving.' De AOb spande afgelopen zomer twee zaken aan bij de bezwarencommissie functiewaardering en won er één, de tweede loopt nog.

Onderwijs krimpt, vraag naar leraren blijft In het basisonderwijs gaat het aantal leerlingen de komende vijf jaar flink omlaag. Vijf jaar later is het voortgezet onderwijs aan de beurt. Desondanks blijft de vraag naar leraren groot.

Speciale structuurklas voor autisten Wie sociaal minder handig is, kon goed terecht in de ict. Dat is veranderd. Ook de ict'ers moeten communicatiever zijn. En dat maakt dat autisten er minder aansluiting vinden, als ze er al terechtkomen.

Passend onderwijs wordt riskante onderneming De invoering van passend onderwijs komt nauwelijks van de grond, de vorderingen zijn teleurstellend klein. Voorzitter van de ECPO (Evaluatie- en adviescommissie passend onderwijs) en voormalige Tweede Kamerlid van D66 en Ursie Lambrechts wil nu weten van de minister hoe het verder moet. "Niets doen is geen optie. De oude weg is afgesloten."

Nieuws: AOb'ers in actie tegen bezuinigingen op beroepsonderwijs Pakweg 150 AOb'ers kwamen afgelopen zaterdag bijeen in het Rotterdamse zalencentrum Engels om een boodschap af te geven richting politiek: bezuinigen op de bve-sector is een slecht plan. De eensgezinde zaal kreeg echter alleen bezoek van oppositiepartijen PvdA en SP.

Nieuws: Staatssecretaris: bovenmatige beloningen bevriezen Een 'nullijn' voor bestuurders die boven de aankomende wettelijke beloningsnorm voor de semipublieke sector zitten. En bestuurders die sinds 2007 benoemd zijn, moeten onder de norm worden gebracht. Met die maatregelen kwam staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs onlangs tegemoet aan de onvrede in de Tweede Kamer over de beloning van bestuurders.

Nieuws: Havo mag eisen stellen aan vmbo'ers De havo mag toelatingseisen stellen aan leerlingen die met een vmbo-tl-diploma willen instromen. Dat schrijft minister Marja van Bijsterveldt naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer.

Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 27 november