Gemeente Utrecht

Nuchter over alcohol

Een paar biertjes na de wedstrijd: alcohol drinken is een gewoonte die moeilijk is weg te denken uit sportkantines. De gemeente Utrecht (GG&GD) en Vereniging Sport Utrecht (VSU) slaan daarom de handen ineen om verantwoord alcoholgebruik te stimuleren. Zij doen dit onder het motto 'Nuchter over alcohol'. Op zaterdag 20 november ondertekenen gemeente en sportverenigingen een convenant waarmee zij de eerste stap zetten op weg naar een frisse sportkantine.

Sportverenigingen willen met het ondertekenen van het convenant laten zien dat zij als branche hun verantwoordelijkheid nemen om overmatig alcoholgebruik te voorkomen. Zij laten hiermee zien dat ze een onderdeel zijn van een gemeenschap en hopen zo bij te dragen aan een veilige en gezonde plek waar kinderen, jongeren en volwassenen hun vrije tijd doorbrengen.

Wethouder Volksgezondheid Victor Everhardt vindt dat met de ondertekening een krachtig signaal wordt afgegeven. "Wij zien het convenant als een belangrijke stap in het gezamenlijke streven om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. Vanuit de gemeente en VSU ondersteunen wij de deelnemende sportverenigingen daarom met een concreet aanbod zoals het trainen van barvrijwilligers en hulp bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen."

Zestien Utrechtse sportverenigingen ondertekenen het convenant, dat in overleg met hen is opgesteld. Het biedt de vereniging de mogelijkheid om maatregelen te nemen die passen bij de eigen situatie. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van alternatieven om minder afhankelijk te zijn van omzet uit alcoholische consumpties. De gemeente en VSU hopen dat meer sportverenigingen zich op termijn aansluiten. Ook Centrum Maliebaan en zorgverzekeraar Agis ondertekenen het convenant.

Sport en alcohol; slechte combi
Alcohol drinken voor en na een grote fysieke inspanning is niet gezond, omdat drank het herstellingsproces vertraagt. Dat geldt ook voor de afbraak van melkzuur dat tijdens het sporten in de spieren vormt. Dit veroorzaakt een afname van conditie en (extra) spierpijn. Ook veroorzaakt drank extra vochtverlies, wat een tekort van allerlei belangrijke mineralen oplevert. Tot slot is er een grotere kans op blessures omdat je trager reageert en vaak meer risico's neemt.




Gemeente Utrecht