Ingezonden persbericht


Grotere veiligheid in buurt met meer binding

Den Haag - 15 november 2010 - Beleidsmakers moeten investeren in gezamenlijke bewonersinitiatieven en activiteiten. Op die manier ontstaat er sociale samenhang. De aanwezigheid van sociale binding bepaalt de mate waarin bewoners overlast en onveiligheid ervaren in hun buurt. Bovendien is sociale samenhang een voorwaarde voor het ontstaan van informele sociale controle, zoals het aanspreken van personen op ongewenst gedrag. Dat concluderen Reinout Kleinhans en Gideon Bolt in het recent verschenen Nicis-onderzoek 'Vertrouwen houden in de buurt. Verval, opleving en collectieve zelfredzaamheid in stadsbuurten'.

De belangrijkste term in het onderzoek van Kleinhans en Bolt is 'collectieve zelfredzaamheid'. Daarmee doelen ze op de combinatie van de sociale samenhang tussen bewoners èn de bereidheid om zich in te zetten voor het gezamenlijk belang. Ze onderzochten hoe dit samenhangt met het verval van een buurt. Het onderzoek bestaat uit case studies in zes buurten in Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht. De kwalitatieve gegevens uit die onderzoeken combineren ze met statistische gegevens uit surveys in diezelfde steden. Samenvattend levert het onderzoek hen de volgende conclusie op: Hoe meer binding met de buurt, hoe minder overlast bewoners ervaren, hoe veiliger ze zich voelen en hoe kleiner de kans dat bewoners willen verhuizen.

Volgens de onderzoekers kunnen beleidsmakers verschillende acties ondernemen om buurtverval te voorkomen, zoals:
. gezamenlijke bewonersinitiatieven en activiteiten stimuleren;
. gangmakers maar ook minder betrokken bewoners benaderen;
. op een schone, hele en veilige buurt inzetten;
. betrouwbaarheid tegenover bewoners uitstralen;
. 1 of 2 professionals (wijkmanagers, stadsmariniers, etc.) tot aanspreekpunt maken;
. ontmoetingsplekken in de buurt creëren.
De onderzoekers stellen dat de perceptie van armoede, etnische heterogeniteit en instabiliteit invloed heeft op het ontstaan van sociale samenhang . Die perceptie blijkt negatiever te zijn in buurten waar veel overlast is. Daarom is de aanpak van buurtverval een belangrijke voorwaarde om te zorgen dat buren meer binding met elkaar en de buurt voelen.

Noot voor de redactie /