Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 15 november 2010

Beperken koopzondag past niet in regeerakkoord

Morgen wordt in de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandeld dat beoogt het aantal koopzondagen drastisch te beperken. Dit wetsvoorstel past niet in het regeerakkoord dat de huidige situatie met koopzondagen wil behouden. Detailhandel Nederland constateert dat het wetsvoorstel een juridisch gedrocht is. De Raad van State heeft eerder negatief geadviseerd over dit wetsvoorstel. Bovendien voldoet het niet aan de Europese regels. De Eerste Kamer heeft tot taak om de kwaliteit van de wetgeving te bewaken en zou alleen daarom al tegen het wetsvoorstel moeten stemmen.

Minister van Economische Zaken Verhagen (CDA) heeft vreemd genoeg aangegeven dat het wetsvoorstel om het aantal koopzondagen te beperken wél past in het regeerakkoord van CDA en VVD. In het regeerakkoord is echter opgenomen dat 'de huidige situatie op het gebied van koopzondagen blijft gehandhaafd'. Detailhandel Nederland stelt vast dat daar met dit wetsvoorstel geen sprake van is, want dit wetsvoorstel perkt de mogelijkheden voor koopzondagen juist drastisch in.

Het meningsverschil tussen de minister van Economische Zaken en de Europese Commissie is nog steeds niet opgehelderd. De minister van Economische Zaken heeft tot nu toe geweigerd een adequaat antwoord te geven op het verschil van mening met betrekking tot de vrijheid van vestiging.

Ook vanuit Nederlands oogpunt zijn er juridische bezwaren. De Raad van State heeft gewezen op structurele problemen in het wetsvoorstel, zoals de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een gemeenteraadsbesluit. Bovendien lijkt volgens de minister de belangenafweging die gemeenten moeten doen op een milieu-effectrapportage. Oftewel een woud aan ingewikkelde regels en lange procedures. Zeker omdat het wetsvoorstel niet past in het regeerakkoord moeten deze juridische kwesties eerst verder uitgezocht worden. Daarna kan pas het wetsvoorstel verder worden behandeld.

Detailhandel Nederland pleit er samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Consumentenbond voor dat winkeliers en gemeenten zelf beslissen of, en zo ja hoeveel, koopzondagen er zijn.




Ingezonden persbericht