Unie van Waterschappen

Maandag, 15. November 2010

Waterschappen maken zich op voor hoogwatergolf Maas

Rijkswaterstaat voorspelt dat een hoogwatergolf in de Maas, een piek van water, in de middag Nederland bereikt. Door de hoogwatergolf zitten de Maas en de uiterwaarden van de Maas vol. Dat betekent dat er minder water uit het regionale watersysteem in de rivier kan worden geloosd.

De piek van de hoogwatergolf in de Maas is Zuid-Limburg gepasseerd en is op weg naar het Noord-Limburg en Noord Brabant. De waterschappen zijn extra alert. De maatregelen die zijn genomen na de grote wateroverlast in 1995 lijken hun vruchten af te werpen.

Bewaakte pompen

Waterschap Roer en Overmaas heeft om overlast te voorkomen vannacht pompen geplaatst op diverse plekken in Zuid-Limburg. Deze werden bewaakt. De pompen voorkomen opstuwing en wateroverlast van beken die "botsen" op het hoogwater in de Maas. Om te voorkomen dat straks met de piek veel regionaal water via de Maas weg moet stromen, wordt nu al zo veel mogelijk water afgevoerd. Als de piek komt, zijn de peilen in het gebied weer laag en kunnen de riviertjes zelf regenwater opvangen.

Waterschap is waakzaam

Waterschap Roer en Overmaas blijft waakzaam omdat vooral de beken en regenwaterbuffers nog behoorlijk vol zitten. Waterschap Aa en Maas is hard aan het werk om de grote hoeveelheden water die door regenval en verzadigde grond in het gebied zit, weg te werken. De waterbergingsgebieden zitten nog steeds erg vol. Het leeglopen gaat niet zo snel, omdat met name in de regio Deurne het water niet terug kan via de gewone beken en riviertjes, die niet zoveel water tegelijk aankunnen.

Maatregelen voorkomen overlast

In het stroomgebied van waterschap De Dommel is in de nacht van zondag op maandag het hoogste punt op de Dommel bij 's-Hertogenbosch bereikt. De maatregelen die genomen zijn, zoals het openzetten van stuwen en het inzetten van 3 waterbergingsgebieden, voorkomen overlast. De piek op de Maas bij 's-Hertogenbosch wordt woensdag om 10.00 uur verwacht.

Geleidelijk aan weer normaal

Waterschap Rivierenland is extra alert vanwege aanvoer van water uit België en Duitsland. Vóór het weekend zijn al maatregelen genomen en is het waterpeil is op meerdere plekken verlaagd. De komende dagen wordt weinig regen verwacht. Als deze verwachting uitkomt, zullen regenwaterbuffers, beken en gemeentelijke rioleringen het water geleidelijk aan weer normaal kunnen verwerken.

Extra geïnvesteerd in voorkomen schade

Sinds de extreme wateroverlast in 1995 zijn bergingsgebieden ingesteld en is door de waterschappen veel geïnvesteerd in het voorkomen van schade door buiten hun oever tredende rivieren.