Ingezonden persbericht


Arnhem, 15 november 2010

HERIJKING EHS IN DE KOMENDE VIER MAANDEN

Provincies en het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie gaan de komende maanden intensief samenwerken om tot een herijking van de Ecologische hoofdstructuur te komen. Dat is de belangrijkste uitkomst van het eerste overleg met de provincies en staatssecretaris Bleker maandag in Zwolle. In de komende vier maanden worden knelpunten geïnventariseerd om tot een herijking van de ecologische hoofdstructuur te komen. Provincies hebben kennis genomen van het feit dat de staatssecretaris nieuwe verplichtingen niet zal afdekken en alleen wil overleggen over juridische verplichtingen.

Voor de provincies vormen de bestaande (wettelijk geborgde) bestuursovereenkomsten het uitgangspunt. Die zijn niet zomaar met een Haagse pennenstreek van tafel. 'Het was een goed en zakelijk gesprek' benadrukt Ruud van Heugten, namens het Interprovinciaal Overleg. "De staatssecretaris geeft ons de ruimte om verantwoord op de rem te trappen, en provincies zeggen toe niet opnieuw gas te geven."

Provincies hebben het voornemen om hun eigen stempel op de komende herijking te drukken. "Wij accepteren geen blauwdrukken uit Den Haag. Wij zorgen vanuit onze regierol voor de input vanuit de samenwerkende partijen, zoals gemeenten, waterschappen en landbouw- en natuurorganisaties. Om met Rutte te spreken, je gaat erover of je gaat er niet over. In dit geval gaan wij erover", aldus van Heugten.

De Gelderse gedeputeerde Harry Keereweer is niet blij met de bezuinigingen op natuur, maar ziet nog steeds kansen voor de toekomst: '"Door natuurdoelen te combineren met doelen voor water, landbouw en klimaat kunnen we nog een belangrijk deel van de EHS realiseren. Samen met de partners in het landelijk gebied gaan we kijken hoe het eenvoudiger, efficienter en effectiever kan."

Voorwaarde is wel dat de staatssecretaris de gemaakte afspraken nakomt. Keereweer: '"We willen helderheid dat we door kunnen gaan op die plekken waar al geïnvesteerd is. We willen een betrouwbare overheid zijn die zijn afspraken met de partners nakomt."



Ingezonden persbericht