Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200808223/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Herziening bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Oost en West' van de gemeente Weert) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan '2e partiële herziening van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Oost en West' van de gemeente Weert. Met dit bestemmingsplan mag een vuiloverslagstation zich aan de Lozerweg in Weert vestigen. Een naastgelegen bouwmaterialenhandel is het hier niet mee eens en is tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De bouwmaterialenhandel vreest voor ernstige geur- en stofhinder van het vuiloverslagstation. Ook had er volgens de bouwmaterialenhandel een bodemonderzoek op het terrein moeten verricht en had moeten worden gekeken of de opslag van brandstoffen op het terrein veiligheidsrisico's oplevert. Ook is de bouwmaterialenhandel van mening dat er een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld en dat er onvoldoende is gekeken naar de gevolgen van het plan voor de luchtkwaliteit. De Raad van State heeft de zaak al in december 2009 op zitting behandeld. Daarna is de zaak echter weer heropend om partijen de gelegenheid te geven nader te reageren op aspecten met betrekking tot de luchtkwaliteit en de milieueffecten. Dat is de reden waarom in deze zaak niet eerder uitspraak kon worden gedaan.
2. 200904502/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Westerland' van de gemeente Wieringen) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij deels goedkeuring is verleend en deels goedkeuring is onthouden aan het bestemmingsplan 'Westerland' van de gemeente Wieringen. Het plan heeft betrekking op het gebied vanaf Lutjestrand aan de westkant van het dorp tot en met de Koningsweg en omvat ook buurtschap De Haukes ten zuiden van Westerland. Met enkele zogenoemde wijzigingsbevoegdheden die in het plan zijn opgenomen, wordt de bouw van een groot aantal woningen en recreatiewoningen mogelijk gemaakt. De gemeente wil hiermee de recreatieve aantrekkingskracht van het eiland vergroten. Het provinciebestuur heeft aan een groot aantal onderdelen en voorschriften echter goedkeuring onthouden. De provincie is van mening dat in het gebied zeer terughoudend omgegaan moet worden met nieuwe ontwikkelingen vanwege de bijzondere kenmerken van het gebied. Zo is Westerland van belang vanwege de cultuurhistorische en archeologische waarden en is daaraan in het bestemmingsplan naar de mening van de provincie onvoldoende aandacht besteed. Ook had rekening moeten worden gehouden met het belang van het gebied voor weidevogels. Bovendien is het eiland in 2004 door de provincie aangewezen als zogenoemd 'aardkundig monument' en zijn sommige bouwmogelijkheden in strijd met de regels die voor dit soort monumenten gelden, aldus het provinciebestuur. Ten slotte voldoen het ecologisch onderzoek en het beeldkwaliteitsplan niet aan de eisen die de provincie daaraan stelt. Een groot aantal inwoners en het gemeentebestuur van Wieringen zijn tegen de beslissing van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met nummer 200905029/1 waarin de Raad van State eveneens op 17 november 2010 uitspraak doet. Die uitspraak gaat over het bestemmingsplan 'Oosterland' van de gemeente Wieringen. Dit plan heeft betrekking op het gebied tussen de Waddenzeedijk in het noorden tot aan de kruising van de Akkerweg en de Oosterkruisweg aan de zuidzijde. Het provinciebestuur heeft vanwege dezelfde bezwaren als bij het bestemmingsplan 'Westerland' ook aan onderdelen van dit bestemmingsplan goedkeuring onthouden. Het gemeentebestuur en twee inwoners van Wieringen zijn ook tegen dit besluit in beroep gekomen bij de Raad van State. Die heeft beide zaken op 4 oktober jl. op zitting behandeld.
3. 201000759/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering milieuvergunning bedrijf in Rotterdam op grond van wet Bibob) Uitspraak over de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam om een vergunning te verlenen voor de in- en verkoop van gebruikte auto's en de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk aan de Vlaardingweg in Rotterdam. De 'Dolle Chinees B.V.' had om de vergunning gevraagd. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het landelijk bureau Bibob heeft het gemeentebestuur geadviseerd de vergunning te weigeren, omdat 'er sprake zou zijn van ernstig gevaar dat de vergunningen mede gebruikt zullen worden om strafbare feiten te plegen'. Ook zou vrees bestaan dat de vergunning zou worden gebruikt om geld wit te wassen. Tot deze conclusie kwam het landelijk bureau, omdat de exploitant van 'De Dolle Chinees' een zakelijk samenwerkingsverband heeft met een man die is veroordeeld voor drugshandel. Ook zou de exploitant samenwerken met een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel. De exploitant van de 'Dolle Chinees' is het niet eens met de weigering van de vergunning. Volgens hem is één man helemaal niet betrokken bij de werkzaamheden van het bedrijf en had het gemeentebestuur de strafbare feiten die deze man gepleegd zou hebben, niet mogen betrekken bij het besluit. De overige feiten die door het landelijk bureau Bibob naar voren zijn gebracht, zijn onvoldoende om de vergunning te weigeren, aldus de exploitant. Daarom is hij tegen het besluit van het gemeentebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 23 augustus jl. op zitting behandeld.
4. 201001497/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Landgoed De Biezen' van de gemeente Bronckhorst) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Bronckhorst van het bestemmingsplan 'Landgoed De Biezen'. Het plan voorziet in een nieuw landgoed van ongeveer zeven hectare tussen de Terborgseweg en de Heidenhoekweg. Binnen het landgoed vindt natuurontwikkeling plaats, worden landschappelijke waarden en de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur versterkt, is plaats voor recreatief gebruik en kan een groot landhuis met maximaal drie woningen worden gebouwd. Een melkveebedrijf aan de Heidenhoekweg is tegen het plan, omdat het nieuwe landgoed hem in zijn bedrijfsvoering zou belemmeren. Zo zou het bedrijf deze percelen niet langer kunnen gebruiken voor het laten grazen van vee als gevolg van de wijziging van de bestemming van de gronden. Bovendien levert het landgoed geen maatschappelijk rendement op voor landschap, natuur en recreatie, aldus het bedrijf. Het melkveebedrijf is dan ook tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 7 oktober jl. op zitting behandeld.
5. 201001509/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Opvang alleenstaande minderjarige vluchtelingen in accommodatie in Gieterveen) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Aa en Hunze om vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor de opvang van 24 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in groepsaccomodatie 'De Broekse Hoeve' aan de Broek in Gieterveen. De Stichting Jade heeft het gemeentebestuur verzocht om deze vrijstelling te verlenen. Met de eigenaar van De Broekse Hoeve heeft de stichting overeenstemming bereikt dat het pand voor de duur van twee jaar aan haar wordt verhuurd. Een aantal inwoners van Gieterveen is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur. Zij betwijfelen of de opvang wel tijdelijk is. Ook zijn zij van mening dat de opvang van de minderjarige vreemdelingen zal leiden tot overlast in het dorp. De rechtbank in Assen heeft in februari 2010 een eerder beroep van de inwoners ongegrond verklaard. Zij zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 23 september jl. op zitting behandeld.
6. 201001850/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Tijdelijke bouwvergunning voor noodlokalen Maliebaanschool in Utrecht) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de bouw van twee noodlokalen op het schoolplein aan de zuidoostkant van de Maliebaanschool aan de Maliebaan. De Maliebaanschool is een basisschool en de bouwvergunning voor de noodlokalen is tijdelijk verleend tot 31 augustus 2011. Voor die datum moeten de noodlokalen weer zijn verwijderd. Omdat de plaatsing van het prefab noodgebouw op grond van het bestemmingsplan niet mag, heeft het gemeentebestuur hiervoor een ontheffing verleend. Het is de bedoeling dat de Maliebaanschool later op een andere locatie in Utrecht een definitieve huisvesting zal krijgen. Een man die in de buurt van de Maliebaanschool woont, is het niet eens met de plaatsing van de noodlokalen. Volgens hem is de noodzaak van de noodlokalen niet aangetoond. Er zouden alternatieven zijn, zoals het herschikken van groepen leerlingen. Bovendien is de definitieve huisvesting op termijn op een andere locatie in de stad allerminst zeker, aldus de bezwaarmaker, waardoor het maar de vraag is of de noodlokalen daar maar tijdelijk staan. De rechtbank in Utrecht heeft de man in januari 2010 in het ongelijk gesteld. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met nummer 201001936/1 waarin de Raad van State eveneens op 17 november 2010 uitspraak doet. Die uitspraak heeft betrekking op een andere omwonende die ook bezwaren heeft tegen de bouwvergunning voor de noodlokalen. De Raad van State heeft beide zaken op 27 augustus jl. op zitting behandeld.
7. 201003275/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Weigering korpsbeheerder om documenten openbaar te maken met betrekking tot demonstratie van groepering NSA in 2008) Uitspraak over de weigering door de korpsbeheerder van de politieregio Hollands Midden om een aantal documenten openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om openbaarmaking van informatie gevraagd over de demonstratie van de groepering NSA in Alphen aan den Rijn in augustus 2008. De korpsbeheerder heeft een deel van de informatie openbaar gemaakt, maar heeft geweigerd om bijvoorbeeld het draaiboek, journaals, rapportages en evaluaties openbaar te maken omdat daaruit zou blijken wat de precieze politietactieken en -technieken zijn. De gevraagde foto-, video- en bandopnamen zouden verder niet bewaard zijn gebleven. De rechtbank in Den Haag oordeelde in maart 2010 dat het besluit van de korpsbeheerder om niet alle documenten openbaar te maken, in stand kan blijven. Tegen die uitspraak is de man in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 18 oktober jl. op zitting behandeld.
8. 201004356/1/V6
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete Arbeidsinspectie voor bedrijf uit Joure) Uitspraak over het besluit van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarbij aan een bedrijf in Joure een boete is opgelegd van EUR 24.000, omdat drie vreemdelingen uit Sri Lanka voor het bedrijf aan het werk waren zonder dat zij een werkvergunning hadden. Dit is tijdens een controle in september 2008 door de Arbeidsinspectie geconstateerd. De rechtbank in Leeuwarden heeft in maart 2010 een eerder beroep van het bedrijf tegen de boete gedeeltelijk gegrond verklaard. De rechtbank was van oordeel dat de minister wel bevoegd was om de boete op te leggen, maar achtte de boete te hoog omdat twee van de vreemdelingen voor het eerst meehielpen in het kader van een vriendendienst. De rechtbank verlaagde de boete daarom tot EUR 12.000. De minister is tegen deze uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de rechtbank de boete te laag heeft vastgesteld. De minister is het er niet mee eens dat de rechtbank bij haar uitspraak het feit heeft betrokken dat het bedrijf in slechte financiële positie verkeerde. Volgens hem was een boete van EUR 16.000 passender geweest. De Raad van State heeft de zaak op 9 september jl. op zitting behandeld.
9. 201004504/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Wegaanpassingsbesluit 'A9 Velsen - Raasdorp en Badhoevedorp - Raasdorp') Uitspraak over het wegaanpassingsbesluit 'A9 Velsen - Raasdorp en Badhoevedorp - Raasdorp' dat de voormalige minister van Verkeer en Waterstaat in maart 2010 heeft vastgesteld. Het besluit maakt een aantal aanpassingen op de A9 mogelijk. Zo zal tussen de knooppunten Velsen en Raasdorp in beide rijrichtingen de vluchtstrook als spitsstrook worden ingericht en wordt een knooppunt aangepast. Tussen het knooppunt Raasdorp en het knooppunt Badhoevedorp wordt op de noordelijke rijbaan ook een vluchtstrook ingericht als spitsstrook en worden er verder zogenoemde weefstroken aangelegd. Beide projecten maken deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die oud-minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. Een familie uit Spaarndam die ten oosten van de A9 woont, is niet blij met de wegaanpassing. Zij vrezen voor meer geluidsoverlast. Twee bewoners van de zogenoemde waterwoningen ter hoogte van het Zijkanaal B bij Velsen Zuid en Velperbroek zijn ook tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat er geen geluidsschermen voor hun woningen worden geplaatst. De minister heeft hiervan afgezien omdat de waterwoningen naar zijn mening geen zogenoemde 'geluidsgevoelige objecten' zijn, maar de bewoners zien niet in waarom de minister hun woningen anders behandelt dan 'gewone' woningen. De Raad van State heeft de zaak op 18 oktober jl. op zitting behandeld.
10. 201004771/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 17 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit Rijksweg 31 Leeuwarden, 'Haak om Leeuwarden') Uitspraak over de vaststelling door de voormalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit Rijksweg 31 Leeuwarden. Het besluit maakt de aanleg mogelijk van een dubbelbaans autoweg aan de (zuid)westkant van Leeuwarden. De weg vormt de verbinding tussen de huidige A31 bij Marssum en de N31 bij Hemriksein. Het tracé heeft het verloop van een haak en wordt daarom ook 'de Haak' of 'de Haak om Leeuwarden' genoemd. Het besluit maakt ook de reconstructie van rijksweg 32 tussen Wirdum en Werpsterhoek mogelijk. Volgens de minister dient de nieuwe rijksweg meerdere doelen. Zo wordt de bereikbaarheid van Leeuwarden verbeterd en wordt ruimte geboden voor nieuwe woon- en werklocaties bij de provinciale hoofdstad. Verder zou de weg ook van grote betekenis zijn voor de economische ontwikkeling van de regio. Toch bestaan er veel bezwaren tegen de aanleg van de weg. Zo twijfelen de Vereniging Milieudefensie, de stichting Behald lepen Middelseegebiet en een aantal inwoners uit de omgeving aan de verkeersgegevens waarvan de minister is uitgegaan. Die zouden te ruim en bovendien achterhaald zijn. Zij zetten dan ook vraagtekens bij de noodzaak van de rijksweg. Omdat de weg leidt tot aantasting van een weidevogelgebied wordt ter compensatie ruim 140 hectare aan nieuw weidevogelgebied aangelegd. De organisaties vinden dat te weinig en voeren aan dat er ten minste 300 hectare vogelgebied bij zou moeten komen. Verder zou de weg leiden tot meer geluidsoverlast en meer luchtverontreiniging en zou ook het landschap en de archeologische waarden van het gebied worden aangetast. Daarom zijn zij tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 18 oktober jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat