Politie Limburg-Noord

Politie houdt alcoholcontrole in Sevenum


Datum: 15-11-2010
Tijd bericht: 15:42
Plaats: Sevenum

De politie van de basiseenheid Horst heeft afgelopen zaterdagnacht een alcoholcontrole uitgevoerd op de rotonde van de Middenpeelweg en de Steeg in Sevenum. Later in de nacht werd post gevat bij horecagelegenheid the Shuffle in Horst. De controle werd van zaterdagavond 20.00 uur tot en met zondagmorgen 04.00 uur. Er werden in totaal 725 bestuurders staande gehouden voor een blaasproef.

In Sevenum werden twee Poolse bestuurders overgebracht naar het bureau om een ademanalyse te ondergaan, nadat zij op straat positief bliezen. Beiden moesten hun rijbewijs inleveren, met een percentage uitgeademde lucht van 680 g/l, hetgeen gelijk staat met 1,5 o/oo en 835 g/l of 1,8 o/oo . Ze kregen een rijverbod van 8 en 10 uur. In Horst werd eveneens een Poolse bestuurder betrapt op rijden onder invloed. Omdat hij tevens in de categorie beginnend bestuurder valt, en 430 g/l blies, hetgeen gelijk staat met ruim 1 o/oo , moest ook hij zijn rijbewijs inleveren. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur. Ook twee Nederlandse bestuurders bleken onder invloed achter het stuur van hun voertuige te zitten. Zij bliezen 280 en 560 g/l en kregen een rijverbod van resp. 1 en 6 uur. Tegen alle overtreders is proces-verbaal opgemaakt. Feit: het drinken van 3 glazen alcohol verhoogt het ongevalsrisico met 100% Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar).

Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. Het is wettelijk verboden een voertuig (óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.