Ingezonden persbericht


Persbericht
15 november 2010

G4S tekent wereldwijde gedragscode voor particuliere beveiligingsleveranciers

G4S, wereldwijd toonaangevend leverancier van beveiligingsoplossingen, heeft vandaag als een van de grondleggers de nieuwe internationale gedragscode voor particuliere beveiligingsleveranciers ondertekend. Vertegenwoordigers van 's werelds grootste groep op het gebied van beveiligingsoplossingen waren aanwezig in Genève voor de ondertekening van de code, die is ontwikkeld door de branche, vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen en de overheden van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In de gedragscode zijn principes vastgelegd voor beveiligingsoperaties in zogeheten "complexe omgevingen" - gebieden die te maken hebben of hebben gehad met rampen of onrust en waar overheden en het rechtssysteem zwak zijn. De gedragscode omvat werving, screening en training van personeel, het gebruik van geweld door personeel van beveiligingsbedrijven inclusief het gebruik van vuurwapens, ARBO en klachtenprocedures.

Nick Buckles, CEO van G4S: "Als marktleider erkent G4S dat zij een verantwoordelijkheid heeft voor implementatie van de hoogste normen in de beveiligingsbranche. Daarom hebben we voorheen veel nationale initiatieven gesteund om tot een aangescherpte norm in de branche te komen. We zijn dan ook blij dat we als een van de grondleggers deze internationale gedragscode kunnen ondertekenen."

"We vatten onze verplichtingen zoals die zijn vastgelegd in de code serieus op. We zijn vastbesloten samen met de rest van de branche, de Zwitserse overheid en andere overheden en vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen een effectief mechanisme te ontwikkelen om toezicht te houden op het functioneren van de gedragscode en de operationele normen die naar verwacht ontstaan op basis van de principes van de gedragscode. We verwachten dat het toezichtsmechanisme eerlijk, naar behoren transparant en kosteneffectief zal zijn en we zullen ons samen met onze partners inzetten om dit te bereiken."

"We kijken uit naar de dag dat overheden en andere belangrijke afnemers van beveiligingsservices in complexe omgevingen hun keuze voor een beveiligingspartner laten afhangen van de gecertificeerde naleving van deze gedragscode. Meer dan wat ook zal dit naar onze mening de normen aanscherpen in deze cruciale bedrijfssector."

Bedrijven die de gedragscode ondertekenen, gaan nu - samen met maatschappelijke groeperingen en geïnteresseerde overheden - operationele normen en een supervisiemechanisme ontwikkelen om naleving van de code door bedrijven te evalueren. Deze code is ontwikkeld vanuit de behoefte aan controleerbaarheid van particuliere beveiligingsleveranciers die opereren in instabiele regio's met een zwakke lokale overheid.

De gedragscode richt zich op beschermende beveiligingsservices die door bewapende of onbewapende medewerkers worden verleend en alle overige activiteiten waarvoor medewerkers een wapen moeten dragen (bijvoorbeeld het opruimen van mijnen in een potentieel vijandige omgeving). De gedragscode verplicht ondertekenende bedrijven om te opereren conform alle relevante wetten en om de mensenrechten te respecteren van iedereen die mogelijk betrokken raakt bij hun operaties, waaronder lokale burgers.

G4S plc heeft de gedragscode ondertekend namens al haar business units die werkzaam zijn in gebieden die vallen onder de definitie van "complexe omgevingen" zoals vastgelegd in de gedragscode.

Einde persbericht

G4S
G4S is specialist op het gebied van beveiliging en veiligheid en biedt een uitgebreid producten- en dienstenpakket voor de meest uiteenlopende toepassingen. Van advies tot en met uitvoering. G4S is beursgenoteerd in Londen en Kopenhagen en is wereldmarktleider met ruim 600.000 medewerkers en activiteiten in meer dan 120 landen. In Nederland is G4S marktleider met 10.000 medewerkers.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht