Waterschap Rivierenland

Geen extra wateroverlast door voorzorgsmaatregelen waterschap

Publicatiedatum : 15 november 2010

Waterschap Rivierenland was dit weekend extra waakzaam vanwege de hevige regenbuien. Het waterschap verlaagde uit voorzorg het waterpeil in watergangen en sloten. Hierdoor is extra wateroverlast in het rivierengebied voorkomen.

Extra mankracht ingezet

Medewerkers van peilbeheer werkten het hele weekend door. Weersverwachtingen en het waterpeil werden nauwlettend in de gaten gehouden. Het verlaagde waterpeil voorkwam dat sloten overliepen. Er waren geen extra maatregelen nodig.

Minder neerslag dan verwacht

Uiteindelijk viel er minder regen dan verwacht. Via sloten kon het water worden afgevoerd. Schade bleef uit. Wel ligt op sommige plekken nog water op het land. Hier is de bodem verzadigd. Het water zakt nu langzaam de bodem in en wordt afgevoerd via sloten.

Waterschap houdt hoogte Maas in de gaten

Het water in de Maas staat op dit moment hoog. Waterschap Rivierenland houdt dan altijd de waterstand in de gaten. Er is op dit moment geen reden tot zorg. Bergingsgebieden vangen het water van de Maas op. De sloten in het rivierengebied kunnen eventueel overtollig kwelwater aan.

Waterpeil blijft komende tijd laag

Het waterschap houdt de komende dagen het waterpeil lager dan normaal (lager dan `winterpeil'). Hierdoor vloeit overtollig kwelwater als gevolg van de hoge stand van de Maas en water op het land gemakkelijker weg.