Waterschap Dommel

Waterpeil Dommel hoog maar stabiel

Publicatiedatum : 15 november 2010

Het waterpeil in de Dommel en haar zijbeken heeft zondag het hoogste punt bereikt en is nu redelijk stabiel. In het gebied ten zuiden van Eindhoven is al weer een lichte daling waar te nemen. Er wordt nog wel veel water vanuit België verwacht, maar dat zal geen nieuwe stijging van het waterpeil opleveren. Het overstromingsgebied de Vloeder-Zuid in het stroomgebied van de Reusel loopt sinds vanmorgen 11.00 uur weer langzaam leeg.

Waterbergingsgebieden

Zaterdag heeft Waterschap De Dommel drie overstromingsgebieden ingezet: de Logtsevelden in Spoordonk, de Rummeling in Hugten (gemeente Someren) en de Vloeder-Zuid in Goirle. Deze overstromingsgebieden heeft het waterschap de afgelopen jaren ingericht om ze bij extreme situaties, zoals nu, te kunnen gebruiken. Zo wordt wateroverlast in bebouwd gebied voorkomen.

Alle rioolwaterzuiveringen van het waterschap hebben de afgelopen dagen op volle toeren gedraaid. Momenteel is het waterniveau in de meeste riolen weer normaal.

Afvoer op de Maas

De Dommel voert haar water af op de Maas via de Dieze. De Maas voert de enorme hoeveelheid regenwater die in Zuid-Limburg, de Ardennen en de Belgische Kempen gevallen is af, waardoor het waterpeil van deze rivier stijgt. Het niveau ter hoogte van 's-Hertogenbosch stijgt echter niet zo ver dat de afvoer van het water van de Dommel in gevaar komt. De piek op de Maas wordt woensdag rond 10.00 uur verwacht.

Waterpeilen

De waterpeilen in de Tongelreep en de Dommel, twee beken die het water van de Belgische Kempen afvoeren, zijn al weer iets aan het dalen. Er wordt niet verwacht dat het waterpeil in deze beken nog zal stijgen als gevolg van de hoeveelheid water die nog uit België moet worden afgevoerd. Het peil stijgt niet, maar hogere stroomsnelheden zorgen ervoor dat de grote hoeveelheden water afgevoerd worden. Het waterschap gaat er vanuit, mede door de weersverwachtingen, dat de huidige waterpeilen nog drie dagen op dit niveau zullen blijven.