Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Varkensvoeding in de praktijk

In samenwerking met Wageningen Universiteit & Researchcentrum, Animal Sciences Group, Departement Dierwetenschappen, leerstoelgroep Diervoeding, Wageningen

Wageningen, 16 en 17 november 2010

Cursusleiding
Dr.ir. W.J.J. (Walter) Gerrits, Wageningen University, Departement Dierwetenschappen, Leerstoelgroep Diervoeding, Wageningen Prof.dr.ir. M.W.A. (Martin) Verstegen (emeritus), Wageningen University, Departement Dierwetenschappen, Leerstoelgroep Diervoeding, Wageningen

Inleiding
Dankzij een goed samenspel tussen onderwijs, onderzoek en voorlichting op het gebied van houderij, fokkerij, voeding en diergezondheid kan de Nederlandse veehouderij tot de modernste ter wereld worden gerekend. Om deze vooraanstaande plaats te behouden is een regelmatige vaktechnische nascholing, waarin nieuwe inzichten uit het onderzoek en ontwikkelingen in de maatschappij een belangrijke plaats krijgen, een vereiste. Vooral op het gebied van veevoeding hebben zich de laatste decennia belangrijke ontwikkelingen voltrokken en de inzichten op dit vakgebied hebben zich nog geenszins gestabiliseerd. De cursus Varkensvoeding in de praktijk voorziet in de behoefte tot regelmatige bijscholing en bevordert het probleem oplossend vermogen van cursisten.

In de cursus zal aandacht worden besteed aan een tiental thema's op het gebied van de voeding van varkens.

De tweede dag zal vooral in het teken van het thema 'gezondheid' staan. Het programma biedt de mogelijkheid tot verbreding/verdieping van kennis en inzicht gekoppeld aan praktische toepassingen. De cursusonderwerpen zullen door verschillende specialisten worden ingeleid, waarbij er ruime gelegenheid zal zijn voor discussie.

Deze cursus is aangemeld bij het Veterinair Administratie Kantoor te Houten. Voor geregistreerde deelnemers aan deze cursus wordt het aantal gevolgde cursusuren op naam geregistreerd door het VAK, tenzij daarover andere afspraken worden gemaakt.

De leerstoelgroep Diervoeding van Wageningen Universiteit & Researchcentrum richt zich op onderwijs en onderzoek naar de voeding van herkauwers en éénmagige productie- en gezelschapsdieren. Diervoedingsonderwijs wordt gegeven aan studenten Dierwetenschappen en Biologie, alsook aan veterinaire studenten. Het onderzoek richt zich op het bestuderen en verklaren van reacties van dieren op de voeding en voedingsmethoden. Daartoe wordt vertering en metabolisme bestudeerd. zowel in vivo, in vitro als met behulp van modellen. De leerstoelgroep Diervoeding is onderdeel van het Centrum Diervoeding, waarin ook Wageningen UR Livestock Research (Lelystad) en de leerstoelgroep Diervoeding van Universiteit Utrecht participeren.