Verdonck, Klooster & Associates

Wake Up Call Oefeningen in Flexibiliteit

dinsdag, 28 september, 2010 - 09:54

Er was een tijd dat wet- en regelgeving in Nederland gemaakt werd voor grote groepen in de samenleving, dat wet- en regelgeving een lange geldigheidsduur hadden. Er was een tijd waarin een specifieke wet- of regeling de primaire focus was voor het ontwerp en de inrichting van uitvoeringsorganisaties en dat een wet of regeling het ontwerp vormde van het uitvoeringsproces, de systemen en inzet en opleiding van medewerkers. Er was een tijd dat burgers overzicht hadden over de voor hen relevante wet- en regelgeving.

Die tijd ligt achter ons. Wet- en regelgeving wordt in toenemende mate gericht op kleinere doelgroepen en wijzigt frequent. Een actueel voorbeeld is de verwachte aanpassing in de Kindertoeslag regeling die per 2011 in moet gaan. Door toename van de hoeveelheid aan en variabiliteit in wet- en regelgeving ontstaat steeds meer behoefte aan alternatieve organisatievormen en bijbehorende informatievoorziening die beter aansluiten op de dynamiek in het wetgevingsproces. Enerzijds gaat het om vormgeving die in staat stelt aan te sluiten op de dynamiek en het ritme van de wetgevingsprocessen van de overheid. Anderzijds gaat het om organisatievormen die de burger afschermen van de hectiek in wet- en regelgeving door hen te ondersteunen in het vinden van relevante wet- en regelgeving. Dit alles echter zonder dat uitvoeringskosten stijgen of de tevredenheid van de burger over de geleverde dienstverlening daalt.

Welke organisatievormen vullen deze behoeften in en bestaan die organisatievormen wel? En welke informatievoorziening hoort daar dan bij? Dit zijn complexe vragen met veel bedrijfskundige, informatiekundige en bestuurskundige dilemma's. Afgelopen twee jaar heeft VKA gewerkt aan deze vragen. Niet alleen door praktijkervaring, maar ook in theoretisch onderzoek. Ons inzicht in de issues en dilemma's bij visievorming, ontwerp en implementatie van deze organisatievormen en bijbehorende informatievoorziening hebben wij gepubliceerd in het boekje: 'Het egoïstische organisatie-gen: Oefeningen in flexibiliteit'. Onze kennis en ervaring willen wij graag met u delen en samen met U bediscussiëren in een wake-up call zodat u geholpen wordt de actuele behoefte aan nieuwe, flexibele organisatievormen om te zetten in concrete stappen in uw praktijk.

Wij organiseren deze ontbijtsessie op 16 november aanstaande in Den Haag. Indien u interesse heeft deze wake up call bij te wonen, stuur ons dan een e-mail.
© 2010 Verdonck, Klooster & Associates