Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

3 november 2010

Science of fiction?
Spinoza te Paard reist door tijd en ruimte

De grenzen tussen science en fiction vervagen op 16 november bij Spinoza te Paard. Dan laat Carlo Beenakker zien dat reizen in de tijd een onderwerp van serieus onderzoek kan zijn en niet alleen schrijfstof voor fantasten. Met theatermaker Jan van den Berg reist het publiek van Spinoza te Paard vervolgens door de ruimte, bestemming: Mars. Staat niets ons meer in de weg 'to boldly go where no man has gone before'?

Einstein toonde met zijn relativiteitstheorie aan dat een enkele reis naar de verre toekomst theoretisch mogelijk is. Teruggaan in de tijd is zo mogelijk nog lastiger, maar is het uitgesloten? Carlo Beenakker neemt ons mee in de wereld van tijdmachines, wormgaten en de grootvaderparadox.

Marslanding
De theatervoorstelling Marslanding zocht de grenzen van de realiteit op. Deze interactieve reality-play deed 'live' verslag van de landing van de Nederlandse ruimtesonde Ulysses op Mars op 11 september 2010. Jan van den Berg, maker van documentaire theatervoorstellingen en films over wetenschap, was moderator bij de voorstelling en sprak met verschillende wetenschappers over ruimtevaart als metafoor voor cyberspace. Wat zijn de conclusies? Geloofde de man in de straat werkelijk dat we op Mars waren geland, net als tijdens Orson Welles' legendarische radiohoorspel uit 1938?

Carlo Beenakker
Hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de universiteit Leiden Carlo Beenakker ontving zijn NWO-Spinozapremie in 1999. Hij houdt zich onder andere bezig met kwantumcomputers en grafeen, de tweedimensionale koolstofvariant waarvoor Andre Geim en Konstantin Novoselov dit jaar de Nobelprijs voor de natuurkunde hebben ontvangen.

Spinoza te Paard
Onder het motto Ongehoorde Kennis verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. Samen met Paard van Troje, NRC Next, Teleac en het Rathenau Instituut organiseert NWO Spinoza te Paard.


- Datum: 16 november 2010

- Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
- Tijd: 20.00 - 21.30, zaal open 19.00 uur

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---