Erasmus Universiteit Rotterdam

Van verhaal naar spel

Nieuwe identiteitsvorming in tijdperk world wide web

Het verhaal, de klassieke metafoor om de constructie van menselijke identiteiten te beschrijven, heeft afgedaan in de dagen van Facebook, Hyves, Twitter en Youtube. Dit concludeert Jeroen Timmermans in zijn proefschrift Playing with paradoxes - identity in the web era. Doordat we steeds meer gebruik maken van het world wide web, gaan we op een speelse manier met onze identiteit om, stelt de promovendus. Timmermans promoveert op dinsdag 16 november 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In zijn proefschrift legt Jeroen Timmermans de historische wortels van het huidige denken over identiteit bloot en laat hij zien hoe het world wide web heeft bijgedragen aan een verspeelsing van de vorming van identiteit en de manier waarop we dat uiten. Hij toont aan dat we webtoepassingen op een speelse - ofwel humoristische manier gebruiken. Het is volgens Timmermans niet zo dat we onszelf niet meer serieus nemen, want achter deze frivoliteit van de manier waarop wij ons op internet presenteren zit volgens hem altijd ernst. Het web geeft ons de mogelijkheid deze serieusheid en speelsheid met elkaar te combineren.

Timmermans bekijkt het spel dat we met onze identiteit op het web spelen op meerdere manieren. Doordat het web veel open ruimte heeft voor eigen inbreng van de gebruiker, kunnen we met het medium spelen. Daarnaast kunnen we op internet doen alsof we niet onszelf zijn en kunnen we zelfs meer identiteiten aannemen. Bovendien wordt in bijvoorbeeld weblogs aan ons een vrije speelruimte gegeven zodat we creatieve ideeën of kritiek kunnen uiten.

Jeroen Timmermans maakt deel uit van de onderzoeksgroep Playful Identities, onder leiding van hoogleraar Filosofie van Mens en Cultuur prof.dr. Jos de Mul. Timmermans was sinds 2005 als promovendus verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte. Inmiddels werkt hij als management trainee op het terrein van ICT en overheid bij Het Expertise Centrum in Den Haag.